11/1/14

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ



Μέσα σ' ένα φάκελο με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες του άντρα μου βρήκα την παρακάτω φωτογραφία. Κάποιος πρόγονος που είχε πάει στην Αμερική; `Aγνωστο. Δυστυχώς δε ζει κανείς από τους γονείς του άντρα μου για να μας πει. Το ντεκόρ της φωτογραφίας μάλλον σε κάποιο φωτογραφείο. Αδέρφια ή φίλοι; Eίχαν βρει την καλύτερη τύχη που έψαχναν ή όχι; Συνθετικά στημένη άψογα η φωτογραφία. Οι δυο  φιγούρες  κρατούν τσιγάρο (ο ένας στο δεξί κι ο άλλος στο αριστερό χέρι) δείχνοντας προς το κεντρικό (το πιο σημαντικό μάλλον) πρόσωπο. Το άλλο χέρι τους ακουμπά πάνω στις πλάτες του. Το φόντο χάνεται πίσω προοπτικά με καμάρες δίνοντας ατμόσφαιρα Ανατολής που ίσως ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.
  
Αφού σκανάρησα κι έκοψα τη φωτογραφία έφτιαξα την παραπάνω σύνθεση χρησιμοποιώντας ένα γράμμα που είχα βρει σ' ένα παλαιοβιβλιοπωλείο . Το γράμμα αυτό είχε σταλεί από το Βουκουρέστι το 1921. Επάνω είχε την επωνυμία Troiano Brothers. `Ηταν κάποια εταιρεία που δούλευαν `Ελληνες; Δεν μπόρεσα να βρω τίποτα σχετικό. Το ψάχνω πάντως.
Στη σύνθεση χρησιμοποίησα τη λογική της καμάρας, κολλώντας ένα ανάγλυφο χαρτόνι κόλλησα και κάποια άλλα στοιχεία από τα οποία το κάτω δεξιά είναι μεταλλικό. Τη χρωμάτισα με ακρυλικά χρώματα και κάρφωσα γύρω από τον καμβά ξύλινα σανιδάκια που τα έβαψα κόκκινα. Οι διαστάσεις του είναι 26Χ31cm.

11 σχόλια:

Rena Christodoulou είπε...

Περίφημο και το έργο σου αλλά και η φωτογραφία!!!
Με μετέφερε σε εκείνη την εποχή!!!
Μου αρέσουν πολύ τα έργα εποχής!!!
Φιλιά!!!!!!

Dinos-Art είπε...

Δεν σταματάς να μας ξαφνιάζεις Μαρία μου. Συνέχισε ακάθεκτη, μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η σειρά με τις παλιές φωτογραφίες. Μπράβο σου. Φιλιά.

Dinos-Art είπε...

Μαρία μου, είναι πολύ ενδιαφέρον να ψάχνεις μέσα από φωτογραφίες ή/και γραπτά να βρεις τους προγόνους σου. Πριν λίγα χρόνια ανταμώσαμε με κάποιον, λίγο μικρότερο από μένα, και ανακαλύψαμε ότι είμαστε τρίτα ξαδέλφια από τη μεριά του παππού μου (πατέρα της μητέρας μου). Ψάχνοντας βρήκα ότι ο παππούς μου και ο δικός του ήταν πρώτα εξαδέλφια. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω τους προγόνους της γιαγιάς μου, γυναίκας αυτού του παππού. Τελικά ανακάλυψα το όνομα της μητέρας της γιαγιάς μου (προγιαγιά μου) που λέγονταν Ρηγινούδα Κεχαγιά (ο Άγιος Ρηγίνος είναι πολιούχος της Σκοπέλου, αν δεν κάνω λάθος). Ψάχνω τώρα να βρώ το όνομα του άντρα της αλλά και αυτά των γονιών του παππού μου. Έχει πολύ ενδιαφέρον και ό,τι βρίσκεις είναι πολύ συγκινητικό, πέρα από το γεγονός ότι σε κάνει να ανακαλύψεις και άλλους εν ζωή συγγενείς. Συνέχισε λοιπόν και συ το φωτογραφικό ψάξιμο, που ξέρεις μπορεί να σου φέρει εκπλήξεις. Φιλώ σε.

IZA είπε...

Ρένα σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που κατάφερα να σου μεταδώσω την ατμοσφαιρική διάθεση της εποχής εκείνης.

IZA είπε...

Ντίνο μου διπλό σχόλιο σήμερα; Αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί έχουμε άλλο ένα κοινό ενδιαφέρον: το ψάξιμο του γενεαλογικού δέντρου. Από τη μεριά του πατέρα μου έχω καταφέρει να πάω αρκετά πίσω. Τώρα έχει κολλήσει κι ο Δημήτρης. Φιλιά στην Ελένη.

MYSTELIOS είπε...

Μπράβο Μαρία εξαιρετική η δουλειά σου. Πραγματικά συνεχίζεις να μας ξαφνιάζεις κάθε φορά και με τις ωραίες σου αναρτήσεις μας μεταφέρεις σε παλιές εποχές. Θαυμάζω ιδιαίτερα που με το ταλέντο και την φαντασία καταφέρνεις να μετατρέπεις τις παλιές φωτογραφίες σε έργα τέχνης !!!
Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

IZA είπε...

ART- ΤRAVELLER σ΄ευχαριστώ πολύ. Οι καθημερινές συνθήκες ζωής μου και ίσως και μια έμφυτη τεμπελιά που έχω με κάνουν ν'ανακαλύπτω δημιουργίες που να γίνονται σχετικά γρήγορα και να μ' εκφράζουν. Καλή εβδομάδα και σε σένα και καλές δημιουργίες.

Gaby Bee είπε...

Great piece! Beautiful! Happy 2014.

Hugs,
Gaby

IZA είπε...

Hi Gaby. Thanks a lot! Happy 2014 to you, too!

Poet είπε...

Μου άρεσε ιδιαίτερα, Μαρία μου, ότι διατήρησες την ατμόσφαιρα, το μυστήριο της παλιάς φωτογραφίας. Μεταδίδουν μια νοσταλγία αυτές οι παλιές φωτογραφίες και, επιπλέον, μας θυμίζουν ότι ελάχιστα γνωρίζουμε για το παρελθόν της ίδιας μας της οικογένειας. Ωραία σειρά, νομίζω ότι θα πρέπει να τη συνεχίσεις.

IZA είπε...

Συγγνώμη Τόλη που άργησα να σου απαντήσω μα δυστυχώς δεν μπορώ να κρατήσω μια συνέπεια στο ιντερνετ. Το λίγο ελεύθερο χρόνο μου τον αφιερώνω στη ζωγραφική. Τώρα δουλεύω κάτι άλλο, μα θα επανέρθω σ' αυτή τη σειρά γιατί με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Καλή σου νύχτα και σ' ευχαριστώ.