18/3/12

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ

          `Ενας  ταμπλάς από παλιά πόρτα, μερικά σκουριασμένα σιδερικά, μια παλιά φωτογραφία κι αμέσως η μνήμη αρχίζει το ταξίδι της σε μέρη αγαπημένα...
           Είμαι πολύ μικρούλα και μόλις έχουμε έρθει με τους γονείς μου στην Ελλάδα από την Αυστραλία, όπου γεννήθηκα. Η πρώτη μας επίσκεψη στο χωριό της μητέρας μου, ένα ορεινό χωριό της μεσσηνιακής Μάνης. Μας υποδέχονται οι βράχοι, τα πέτρινα σπίτια , τα κατώγια με τα ζώα , οι συκιές και οι φραγκοσυκιές που ξεπετάγονται μέσα από τους μισογκρεμισμένους τοίχους ερειπωμένων σπιτιών. 
     Κι ύστερα εμφανίζονται όλες αυτές οι μαυροντυμένες φιγούρες που δεν έχουν καν δικό τους όνομα: η Γιώργαινα, η Μήτραινα, η Κώσταινα... "Τίνος είσαι παιδάκι μου" με ρωτούν όλες σαν χορός σ' αρχαία τραγωδία. Και το πιο ανατριχιαστικό όταν μου τσιμπούν τα μάγουλα με τα τραχιά και κιτρινισμένα από το καθάρισμα καρυδιών, χέρια τους. Τις βλέπω στους δρόμους σκυφτές , ζαλωμένες ξύλα, τις βλέπω στα χωράφια να σέρνουν τις κατσικούλες τους, άλλοτε βρίζοντας και καταριόντας τες ( Πανάθεμα σε, Κακό χρόνο νά χεις) κι άλλοτε βγάζοντας αυτούς τους ακαταλαβίστικους ήχους, μυστικό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.( Γκίιιτσ, Μπρρρ,Γκουτσ γκουτσ...)
     `Ολα φτωχικά τραχιά και άγρια. `Ομως τόσο υπερήφανα όμορφα. Μια Ελλάδα αληθινή κι ανόθευτη σφραγίσε την ψυχή μου κι ακόμη και τα ψήγματα αυτής της μνήμης, στις δημιουργίες μου  γλυκαίνουν τη ζωή μου.

24 σχόλια:

Mariela είπε...

Όμορφο το έργο σου, ζεστές γεμάτες αγάπη οι αναμνήσεις...
Αυτά που ζήσαμε δημιουργούν αυτό που είμαστε σήμερα!

ΕΦΗ είπε...

Τι όμορφες αναμνήσεις! Κάτι τέτοιες έχω κι εγώ από το δικό μου χωριό, με τη μάνα μου να πηγαίνει να παίρνει νερό απ' τη κεντρική βρύση του χωριού με τη στάμνα!!! Μου θύμισες το χωριό μου!!!

MYSTELIOS είπε...

Εξαιρετικό έργο όπου κατάφερε να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο σε μακρινές καλές εποχές , σίγουρα πολύ όμορφο και το κείμενο σου !!!
Μπράβο φίλη ΙΖΑ και καλή συνέχεια στο υπέροχο και δημιουργικό σου έργο !!!

φόρα είπε...

καίρια η θέση της φωτογραφίας συνεισφέρει σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα που πράγματι έχει κάτι από αρχαία τραγωδία....
ίσως ότι περιγράφεις είναι η παράδοση, όχι η ελλάδα, πολυπρόσωπη και πάντα θερμή σαν αγγαλιά μάνας που θα αποχαιρετήσεις τραβώντας το δρόμο σου....
καλή μέρα μας ΙΖΑ και πολλά φιλιά!

eleni είπε...

ΙΖΑ,ξεχωριστό το έργο σου,γλυκές οι θύμησες!
Τι όμορφη δουλειά,που έκανες,χρώματα μοναδικά και όλη η σύνθεση υπέροχη!
Φιλιά!

Dinos-Art είπε...

Τι όμορφα τα έδεσες όλα Μαρία μου!!
Φωτογραφία, χρώμα, αύρα παλιών αντικειμένων που ζωντανεύουν αναμνήσεις. Κάτι παρόμοιο κάμνω κι εγώ με τις "μικτές τεχνικές", παλιές φωτογραφίες+τέμπερα. Φιλιά καλής εβδομάδας.

Giorgos Varvakis είπε...

Εκπληκτικό όλο το σκηνικό Μαρία μου!!
Υπέροχη περιγραφή και παράθεση αναμνήσεων και συναισθημάτων.
Φοβερές εικόνες από μια Ελλάδα ΑΛΗΘΙΝΗ όπως γράφεις!!!
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλό απόγευμα

IZA είπε...

Μαριέλα έχεις απόλυτο δίκιο. Ιδίως ό,τι ζούμε στην παιδική μας ηλικία χαράζεται βαθιά μέσα μας και καθορίζει τη μετέπειτα στάση μας στη ζωή.

IZA είπε...

ΕΦΗ και μεις τότε πηγαίναμε στη βρύση γιατί νερό δεν υπήρχε μέσα στο σπίτι. `Ηταν μια διαδικασία που μου άρεσε.

IZA είπε...

Αrt- traveller σ' ευχαριστώ πολύ για τα τόσο κολακευτικά σου σχόλια. Να είσαι καλά!

IZA είπε...

ΦΟΡΑ πολύ εύστοχο το σχόλιό σου. `Ολα αυτά είναι η πλούσια παράδοσή μας που δυστυχώς κάποιοι την έχουν καταντήσει ένα κακόγουστο φολκλόρ.

IZA είπε...

Ελένη, χαίρομαι που σου άρεσε. `Οσο πιο πολύ ασχολείσαι με κάτι, όλο και κάτι καλό θα βγει. Αυτό φαίνεται και στη δική σου δουλειά. Φιλάκια.

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Δεν χρειάζονται πολλά φτιασίδια τούτες οι παλιές ξύλινες πόρτες , μόνο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και λίγο σκουριασμένο σίδηρο και ξεδιπλώνουν μπρος στα μάτια μας την πολύχρονη ιστορία τους !!!!
Ένα ταξίδι στο παρελθόν ,
ένα ταξίδι στο χωριό της μητέρας σου!!
Λυτή, δυνατή σύνθεση, υπέροχη διακριτική εκτέλεση, μπράβο Ίζα κι από μένα!!
Είναι ο καιρός της δημιουργίας για σένα, έχεις εξαιρετικές εμπνεύσεις , ανοιξιάτικους χαιρετισμούς από το νησί

IZA είπε...

Nτίνο χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Αυτό το "παρόμοιο" που λες είναι υπερβολικό. Τα δικά σου είναι μοναδικά και βέβαια δενευελπιστώ ότι θα μπορούσα να πλησιάσω καν το επίπεδο δουλειάς σου.

IZA είπε...

Γιώργο ξέρω πόσο αγαπάς και τιμάς την παράδοση, γι' αυτό σου άρεσε και το έργο μου. Τι θα γίνει θα βρεθούμε το Πάσχα στη Σάμο, αφού δεν καταφέρνουμε να βρεθούμε στην Aθήνα;

IZA είπε...

Αθηνά είναι κοινή η αγάπη για όλα αυτά τα αντικείμενα που έχουν πάνω τους την πατίνα του χρόνου. Πολλά φιλιά και πάλι σ' ευχαριστώ.

Maria είπε...

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ..ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ!ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!ΦΙΛΙΑ ΜΑΡΙΑ!

Poet είπε...

Tόσο το κείμενό σου, Μαρία μου, όσο και το έργο σου (που είναι απόλυτα εναρμονισμένα) εκφράζουν θαυμάσια αυτή την άλλη Ελλάδα. Την αληθινή, την ανόθευτη, την αγωνιζόμενη Ελλάδα του μόχθου και της τιμής. Μπράβο!

IZA είπε...

Τόλη φαίνεται πως κάποιες εικόνες ζουν μέσα μας για πάντα , μας προσδιορίζουν ως ανθρώπους και κάποιες στιγμές που ψάχνουμε κάτι όμορφο να πιαστούμε, τις ανασύρρουμε. Να είσαι καλά.

Poet είπε...

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, Μαρία μου, σε σένα και στην ωραία οικογένειά σου. Με πολλή, πολλή αγάπη.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ!!!!!ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΕΡΘΩ ΑΠΟ ΕΔΩ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ!!!ΚΑΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

Side21 είπε...

Αγαπητή Μαρία ...
Εύχομαι από καρδιάς
Χαρούμενη Πασχαλιά
...ελπίζω στη Σάμο ...
(έστω και υπό βροχή) !!!
με υγεία, αγάπη, ηρεμία
και οικογενειακή θαλπωρή ...

IZA είπε...

Σιδερή Χρόνια πολλά ,Χριστός Ανέστη από `Αγιο Κωνσταντίνο. Αν σε πάρει ο δρόμος από εδώ θα χαρούμε να σε δούμε. Μέχρι την Πέμπτη θα είμαστε εδώ.

IZA είπε...

Σκρουτζάκο ευχαριστώ πάρα πολύ για τις τόσο όμορφες ευχές σου. Σου ανταποδίδω τις ευχές για υγεία και προσωπική ευτυχία.