17/2/12

ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΜΝΗΜΗΣ

                                                      "ΠΙΛΟΤΟΥ ΠΤΗΣΕΩΣ" assemblage20Χ14


  `Ενα από τ' αγαπημένα μου χόμπυ από παιδί είναι οι διάφορες συλλογές.`Εχω μια μεγάλη συλλογή γραμματοσήμων, νομισμάτων, κοχυλιών, παλιών φωτογραφιών, παλιών σχολικών βιβλίων (ιδίως αναγνωστικών), παλιών περιοδικών κ.ά. 
 Κάποτε είχε πέσει στα χέρια μου μια πλήρης σειρά του περιοδικού ΗΛΙΟΣ της χρονιάς 1948. Το περιοδικό αυτό ήταν μια εβδομαδιαία εγκυκλοπαιδική επιθεώρησις- όπως έγραφε στο εξώφυλλό του. Είχε ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, τις ανακαλυψεις κι εφευρέσεις της εποχής, ιστορικά θέματα κ.ά. Τη χρονιά εκείνη είχε σε συνέχειες την ιστορία του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκέφτηκα ν'αξιοποιήσω καλλιτεχνικά κάποια από τα πράγματα που μου αρέσει να συλλέγω εδώ και χρόνια. 
Πήρα ένα ξύλινο κουτί από πούρα. Κολλησα μέσα το άρθρο του περιοδικόύ με τίτλο "Η Ιταλία εισέρχεται εις τον πόλεμον". `Υστερα κόλλησα σ'ένα χοντρό χαρτόνι το φωτοαντίγραφο της φωτογραφίας ενός `Ελληνα σμηνίτη του ιταλοελληνικού πολέμου και το κόλλησα σε μια μικρή ξύλινη βάση ώστε να είναι υπερυψωμένο μέσα στο κουτί. Πάνω στη φωτογραφία ενσωμάτωσα μικρά εξαρτήματα παλιού ρολογιού. Μετά κόλλησα δυο σφαίρες από τον πόλεμο που είχα βρει σε μια εκδρομή στη Λέρο. Πάνω από το κουτί κόλλησα με διάφανη σιλικόνη plexi-glass, ένα μικρό αεροπλανάκι απ' το ίδιο περιοδικό κι ένα παλιό εξάρτημα από κάποια μηχανή που δε θυμάμαι που το βρήκα.
 Η φωτογραφία του σμηνίτη είναι από το φοβερό λεύκωμα με σπάνιες, ιστορικές φωτογραφίες του Νίκου Βασιλάτου.

4 σχόλια:

eleni είπε...

Μαρία,πάντα ενδιαφέρουσες,πρωτότυπες οι δημιουργίες σου!
Κάποτε είχα κάποιες συλλογές,ίσως να υπάρχουν κάπου στο πατρικό μου.Βλέπεις δε φρόντισα να τις πάρω,μόνο ένα κουτί με μικρά κοχυλάκια έχει τώρα η Μίνα.
Φιλιά!

nameliart είπε...

Θαυμάζω πάντα την ευρηματικότητά σου στη έκφραση μέσα από τη τέχνη!
Ιδιαίτερη και πολύ νοσταλγική η ανάρτησή σου...
Μπράβο!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Περασα να ευχηθω να περασεις καλες αποκριες και καλη καθαρα δευτερα με υγεια και καλη παρεα!πολυ ομορφες οι ιδεες σου!!!

IZA είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας. Καλές Αποκριές και Καλή Σαρακοστή.