8/3/11

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΟΛΙ

μεικτή τεχνική (ακρυλικά, collage, σκουριασμένο μέταλλο με παλιά μπρούτζινα καρφιά ,γύψινο βιολί κ.λ.π σε καμβά κολλημένο πάνω σε κόντρα πλακέ) 36Χ53


Μια πολύ όμορφη ταινία που είδα ,ενέπνευσε αυτόν τον πίνακά μου. "Το κόκκινο βιολί "Le Violon Rouge )του  Francοis Girard.
Η υπόθεση διαδραματίζεται σε πέντε διαφορετικά μέρη του κόσμου, μέσα στο διάστημα τεσσάρων αιώνων. Το παρόν τοποθετείται στο Μόντρεαλ του 1997, οπότε και πραγματοποιείται μια σημαντική δημοπρασία. Ενα από τα αντικείμενα που διατίθενται είναι και το κόκκινο βιολί, μια δημιουργία του μεγάλου Ιταλού τεχνίτη του 17ου αιώνα Nicolo Bussotti. Στην Ιταλία εκείνης της εποχής λοιπόν είναι η πρώτη στάση στο παρελθόν του βιολιού, που συμπίπτει με την τραγική ιστορία της συζύγου του τεχνίτη.

`Επειτα, σειρά έχει η Βιέννη του 18ου αιώνα, όπου το κόκκινο βιολί βρίσκεται στα χέρια ενός παιδιού-θαύματος το οποίο όμως έχει κι αυτό μια τραγική μοίρα. Η επόμενη στάση τοποθετείται στην Οξφόρδη του 19ου αιώνα, παράλληλα με την αχαλίνωτη ερωτική ζωή ενός βιρτουόζου βιολιστή, και ο κύκλος κλείνει με τη διαδρομή του βιολιού μέσα από τη σύγχρονη κινέζικη ιστορία. Δε σας λέω περισσότερα για το μυστικό του βιολιού που σημαδεύει με μια τραγική μοίρα τους ιδιοκτήτες του ..Αν βρείτε την ταινία, δείτε τη και δε θα χάσετε.
Το παρακάτω βίντεο θα σας δώσει μια μικρή γεύση.

30 σχόλια:

roadartist είπε...

Όντως μια πολύ ωραία ταινία! Υπέροχος και ο πίνακας.. Πάντα τέτοιες εμπνεύσεις να έχεις! Καληνύχτα!

Mariela είπε...

Πολύ όμορφο το έργο αλλά και η ταινία ακούγεται ενδιαφέρουσα...
παίζεται τώρα;;

Giorgos Varvakis είπε...

Υπέροχη, πολύχρωμη, αρμονική, "μελωδική" δημιουργία!!!!
Καλημέρα Μαράκι

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλημέρα, πάρα πολύ ωραίο έργο, πολύ ιδιαίτερο, πολύ γοητευτικό το θέμα και ζεστά τα χρώματα !!
Θεωρώ ότι βρίσκεσαι σε δημιουργικότατη φάση της ζωής σου !!
Σαμιώτικους χαιρετισμούς

nameliart είπε...

Είδες τι όμορφα που συνομιλούν, τι ταιριαστά που ζευγαρώνουν οι τέχνες;
Πώς υπέροχες εικόνες και μελωδίες γονιμοποιούν τη ψυχή για να γεννήσει ομορφιά, με όποιον τρόπο, δίνοντας χρώματα και ήχους από τα δικά της κύτταρα;
Ένα τέτοιο όμορφο γέννημα είναι και το έργο σου! Έχει ψυχή μέσα του – και φαίνεται!!
Να είσαι καλά!

55fm είπε...

Mαράκι μου,μ΄αρέσουν πολύ οι μικτές τεχνικές σου!
Αφήνεσαι...και δημιουργείς εκρηκτικές ζωγραφιές!
Το κόκκινο βιολί σου πανέμορφο! Είναι δύσκολο όργανο!Δεν μαθαίνεται εύκολα!
Φιλιά!Καλημέρα.

Benikos place είπε...

Καλημέρα Μαρία,
Τα προσφατα έργα σου είναι πράγματι πολύ αξιόλογα.Η μικτή τεχνική που εφαρμόζεις είναι καταπληκτικη και μας αρεσει πάρα πολύ.Στον Άγιο χιονησε σημερα!!!
πολλα φιλια σε ολους

IZA είπε...

Roadartist σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να 'σαι καλά!

olivetreegirl είπε...

Υπέροχη σύνθεση!!! Μπράβο!!!

IZA είπε...

Μαριέλα μου, η ταινία είναι του 1998 και την είδαμε σε dvd. Τώρα με τα παιδιά έχουν λιγοστέψει οι επισκέψεις μας στον κινηματογράφο και προσπαθούμε ν' αναπληρώσουμε το κενό με dvd. Πολλά φιλιά.

IZA είπε...

Καλησπέρα Γιώργο μου. Σ' ευχαριστώ πολύ. Φιλάκια στη Μαρία και άντε να κανονίσουμε να βρεθούμε.

IZA είπε...

Αθηνά μου, τι γίνεται; `Επεσε χιονάκι στη Σάμο μας.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. `Αν και δύσκολες εποχές από θέμα ελεύθερου χρόνου, η δημιουργία άρχισε να παίζει πάλι σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Φιλιά.

erifili είπε...

Πολύ όμορφος πίνακας, πρωτότυπος, με υπέροχα χρώματα.

IZA είπε...

Nameliart, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι. Ο,τιδήποτε μιλάει στην ψυχή μας γεννάει κάτι όμορφο κάποια στιγμή. Να είσαι κι εσύ καλά και Καλή Σαρακοστή.

IZA είπε...

`Ολγα μου δεν είναι καθόλου εύκολο ν' αφήνεσαι όπως λες και να βγάζεις αυτό που έχεις μέσα σου. Θέλει αρκετή δουλειά και πίστη σ' αυτά που αγαπάς. `Αλλωστε εσύ το ξέρεις καλά αυτό. Φιλιά.

IZA είπε...

Βeniko μου, χαίρομαι που σ' αρέσουν. Πήρα σε φίλους στον `Αγιο κι έμαθα λεπτομέρειες. Λίγο χιονάκι, πιο πολύ στους Βουρλιώτες και στο Λάζαρο.Πολλά φιλιά στη Βένια και στα παλικάρια σας.

IZA είπε...

Oλιβάκι μου, σ' ευχαριστώ κι εσένα όπως και τους άλλους φίλους που με τιμάτε με τα σχόλια σας, αν κι εγώ σας έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό. Συγχωρήστε με ,όμως γιατί ο ελεύθερος χρόνος μου λιγοστός και πολύτιμος κι έτσι επέλεξα λιγότερο διαδίκτυο για να μου μένει λίγος για δημιουργία. Φιλιά πολλά.

IZA είπε...

Εριφιλη μου, χαίρομαι που σου αρέσει. Να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή.

Dinos-Art είπε...

Μαρία μου με μάγεψε το έργο σου και η ιστορία. Έχω συναισθηματικούς δεσμούς με το βιολί γιατί μικρός από δευτέρα μέχρι έκτη δημοτικού μάθαινα βιολί. Το βιολάκι το έχω ακόμη κρεμασμένο δίπλα στο γραφείο που ζωγραφίζω. Πρέπει να είναι τουλάχιστον εκατό χρονών, γιατί ο πατέρας μου το είχε αγοράσει τότε μεταχειρισμένο. Του κόστισε εκατό δραχμές, μεγάλο ποσό για έναν μεροκαματιάρη αρχές δεκαετίας '50.
Φεύγω τώρα για τα εγκαίνια της έκθεσης στο ΔΙΠΟΛΟ.
Πολλά φιλιά σε όλους σας.

Dizzy button είπε...

Υπέροχος πίνακας!

MYSTELIOS είπε...

Φανταστικό έργο όπως και όλες οι προηγούμενες δημιουργίες σου , είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ο πειραματισμός αυτός που κάνεις με μικτές τεχνικές συνδιάζοντας τα διάφορα υλικά , εύχομαι καλή συνέχεια !!!

eleni είπε...

IZA,άργησα να δω το υπέροχο έργο σου,λόγω αποκριάς απείχα από το blogging.
Είσαι καταπληκτική στη σύνθεση όλων αυτών των υλικών,μα και η έμπνευσή σου μου άρεσε,εκπληκτική ταινία!
Φιλιά!

Poet είπε...

Η άποψη/διαπίστωση/οπτική της nameliart εκφράζει απόλυτα κι εμένα.

Μου αρέσουν οι εικαστικές συνθέσεις σου, Μαρία μου, με τον ανεξήγητα άμεσο τρόπο που μερικές φορές μας ελκύει κάτι. Ίσως να είναι τα χρώματα, ίσως το άγνωστο εκείνο που διαχέεται και ονομάζεται ψυχή. Τις προσλαμβάνω πάντως ευεργετικά και αυτό είναι που έχει σημασία. Να είσαι καλά.

IZA είπε...

Nτίνο μου, πολύ με συγκίνησε το σχόλιό σου. Αν βρεις την ταινία σε κανένα βίντεο κλαμπ, πάρ'τη να τη δεις. Θα σου αρέσει πολύ. Καλή επιτυχία στην έκθεση.

IZA είπε...

Καλώς ήρθες, Dizzy Button. Σ' ευχαριστώ πολύ.

IZA είπε...

ART-TRAVELLER, η γνώμη σου μετράει ιδιαίτερα για μένα γιατί οι πίνακες σου διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους και την αρμονία των χρωμάτων τους. Σ' ευχαριστώ πολύ.

IZA είπε...

Ελένη μου, τι έγινε; Το κάψατε τις Αποκριές και δεν είχες χρόνο για τίποτα άλλο; Πολλά φιλιά και να περνάς πάντα καλά.

IZA είπε...

Τόλη μου, τα λόγια σου με τιμούν ιδιαίτερα. Αν ο πίνακας μου λειτουργεί ευεργετικά πάνω σου, πάει να πει ότι κατάφερα να βγάλω ένα ψήγμα αλήθειας από μέσα μου. Η κατάθεση ψυχής πάει κι αγγίζει ανθρώπους που δε βλέπουν μόνο με τα μάτια, που δε στέκονται στην επιφάνεια του πίνακα ή στη δυνατότητα του υλικού. Εσύ ξέρεις πολύ καλά τις μάχες που δίνει ο καθένας στην τέχνη του μέχρι ν' ανασύρει από μέσα του το "μυστικό του αλφάβητο". Πολλά φιλιά.

Mariela είπε...

Σε ευχαριστώ για την πληροφορία, θα την αναζητήσω... φιλιά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΙΝΑΙ!!!!!