29/10/10

Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

        Πριν αρκετά χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο που λεγόταν "Ο υπόκοσμος της παλιάς Αθήνας" του Σεβ. Αρνέλλου ( αστυνομικού συντάκτη της εφημερίδας Ακρόπολης). Αναφέρει ιστορίες μικροαπατεώνων της παλιάς εποχής. `Οπως έχουμε δει και στις ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες αυτοί οι τύποι συνήθως ήταν δαιμόνιοι και κατάφερναν να επιβιώνουν με διάφορα κόλπα. Πολλές φορές όμως είχαν ένα δικό τους ηθικό κώδικα που βασιζόταν στη μπέσα και στο φιλότιμο. Πολλοί απ' αυτούς απ' τη μια έκλεβαν κι απ' την άλλη βοηθούσαν τους πιο φτωχούς και τα ορφανά.
Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν και  φωτογραφίες κάποιων απ' αυτούς που μπαινόβγαιναν στα αστυνομικά τμήματα. `Ηθελα κάποια στιγμή να κάνω κάτι μ' αυτές τις ιστορίες και φωτογραφίες που με είχαν εμπνεύσει. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα τους.
Φλωρεντία Βαλμά- μικτή τεχνική 23Χ30
   Ξεκινώ με τη Φλωρεντία Βαλμά. `Ηταν μια περίφημη κλέφτρα- πορτοφολού του 1926. Ανακατευόταν με το πλήθος στο κέντρο της Αθήνας και τους ξάφριζε τα πορτοφόλια. Μια φορά που κατάλαβε ότι την παρακολουθούσε κάποιος αστυφύλακας δε δίστασε ν' αρχίσει να προσποιείται την τρελή και να βγάζει τα ρούχα της στην πολυσύχναστη Πανεπιστημίου. `Ενας νεαρός μόλις την είδε του θύμισε μια τρελή θεία του που είχε χρόνια να τη δει και της έμοιαζε. Την πήρε μαζί του στο σπίτι κι έτσι γλύτωσε από τον αστυνόμο. Στο σπίτι του νεαρού η μητέρα του έλυσε την παρεξήγηση. Η Φλωρεντία έφυγε αφού πρώτα όμως ξάφρισε και το γεμάτο πορτοφόλι του νεαρού.

26 σχόλια:

eleni είπε...

ΙΖΑ,τι όμορφη ιδέα σα σύλληψη και σαν εκτέλεση!Αλήθεια,σε θαυμάζω!
Το πορτρέτο της περίφημης κλέφτρας τέλειο!Από τα αρχεία της αστυνομίας;
Φιλιά!

lourdi lourdaki είπε...

Συγχαρητηρια!!!το στομα και τα ματια..τα λενε ολα ΙΖΑ! μπραβο σου.
Καλημερα να εχεις.

MYSTELIOS είπε...

Ωραία και πολύ εδιαφέρουσα η ιδέα σου να παρουσιάσεις μέσα από τις ζωγαφιές σου τους χαρακτήρες του βιβλίου , έχεις αποδόσει εξαιρετικά την πονηρή Φλωρεντία !!!! θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια , καλό Σαββατοκύριακο!!!

marilise είπε...

φανταστικό !!!!!

IZA είπε...

Ελένη μου, εκτός από το βιβλίο αυτό είχα βρει και σ' ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ένα δελτίο εγκληματολογικών αναζητήσεων του 1939. Να δούμε πώς θα το αξιοποιήσω. Είναι καταπληκτικό υλικό. θα δούμε!

IZA είπε...

Ευχαριστώ lourdi. Φυσιογνωμία η Φλωρεντία, ε;

IZA είπε...

Art- traveller χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Είναι μικτή τεχνική. Ακουαρέλλα- γκέσο- σινική μελάνη- τέμπερα και κολλάζ.

IZA είπε...

Μαrilise πολύ χαίρομαι που σου άρεσε.

Dinos-Art είπε...

Πάντα ευρηματική και με ωραίες εμπνεύσεις Μαρία. Ντοκουμέντο η ωραία ζωγραφιά σου. Λες μετά από χρόνια να ζωγραφίζουν όλους αυτούς που κάθε μέρα λυμαίνονται τόσο κόσμο στο δρόμο και στα λεωφορεία;
Εν πάση περιπτώσει η τέχνη γιαυτό υπάρχει. Εμείς εδώ είχαμε σοβαρά προβλήματα από την τελευταία καταιγίδα. Πλημμύρισε όλος ο τελευταίος όροφος, μαζί και το δικό μας διαμέρισμα με σοβαρές ζημιές. Μερικές ζωγραφιές που βράχηκαν έγιναν ακυαρέλα από τέμπερα. Τέλος πάντων, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας με προσωρινές επισκευές στην ταράτσα.
Καλό Σαββατοκύριακο. Φιλιά σε όλους.

IZA είπε...

Ντίνο μου, πολύ λυπάμαι γι' αυτό που σας συνέβει. Καταστράφηκαν πολλά έργα; Τελικά θα πρέπει να προβλέπουμε και τα χειρότερα σενάρια. `Οσο για τη ζωγραφιά μου, είμαι χαρούμενη γιατί βρήκα τον τρόπο να συνδυάσω δυο αγάπες μου. Τη ζωγραφική και το αρχειακό υλικό που μαζεύω κατά καιρούς. `Οπως βλέπεις με ενδιαφέρει όχι μόνο η επίσημη ιστορία αλλά και οι ιστορίες απλών και πολλές φορές περιθωριακών ανθρώπων. Ιδέες και υλικό έχω . Να δούμε πώς θα τις πραγματοποιήσω κόντρα στους δυο εχθρούς μου, το χρόνο και τους πόνους στο χέρι και την πλάτη. Δε θα τους αφήσω όμως να με καταβάλλουν. Φιλιά σε όλους σας.

ξωτικό είπε...

Tι ζωές κι αυτές !!
Τα μάτια της στο κεντρικό πορτραίτο είναι ....λαλίστατα !!!!
καλή συνέχεια !

vasiliki είπε...

Ενδιαφέρον θέμα και η επιλογή των χρωμάτων συμβάλλουν στο να μας κάνουν την Φλωρεντία πολύ οικεία προσωπικότητα αλλά ταυτόχρονα και μια αδίστακτη κλέφτρα.
Μπράβο
Καλή συνέχεια
Φιλιά

Δημιουργία είπε...

Πολυ εκφραστικο το προσωπο.Δεν σου δινει την εντυπωση της πορτοφολους.

Giorgos Varvakis είπε...

Σπουδαία η έμπνευση σου και εξαιρετικό το 1ο δείγμα!!

Καλημέρα Μαρία και καλό μήνα :)

Poet είπε...

Ενδιαφέρουσες και ωραίες όλες οι αναδρομές σου, Μαρία μου. Είδα τώρα αρκετές μαζί αφού ο χρόνος είναι και δικός μου εχθρός. Χαριτωμένη η ιστορία της κλέφτρας και εμπνευσμένη η απεικόνισή της στη ζωγραφιά σου.

Περαστικά σου. Περιμένουμε τη συνέχεια.

Side21 είπε...

Υπέροχο !!!
Σαν ιδέα & σαν εκτέλεση...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σας εύχομαι ...

nameliart είπε...

ΙΖΑ πραγματικά είσαι δημιουργική και ταλαντούχα! Πολύ καλή ιδέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πηγή έμπνευσης, εξαιρετική απόδοση! Μπράβο!
Σε χαιρετώ και περιμένω τη συνέχεια…

IZA είπε...

Ναmeliart ευχαριστώ πάρα πολύ. Το υλικό αυτό μαζί και με άλλο σχετικό τα είχα πολλά χρόνια και πάντα σκεφτόμουν ότι ήθελα κάτι να κάνω. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα του. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

IZA είπε...

Τόλη μου ευχαριστώ. Απ΄' ότι ξέρω έχεις κι εσύ τους ίδιους εχθρούς μ' έμένα. Το χρόνο και τα προβλήματα του αυχένα. Καταλαβαίνεις πολύ καλά τι σημαίνει να θέλεις να δημιουργείς συνεχώς κι όμως να πρέπει να βάζεις όρια. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ιδέα μου. Εύχομαι κάποια από τις ιστορίες μου να σ' εμπνεύσουν. Καλό μήνα.

IZA είπε...

Ευχαριστώ ΣΙΔΕΡΗ και καλό σου μήνα.

IZA είπε...

Καλό μήνα Γιώργο μου και σ΄ευχαριστώ.

IZA είπε...

Vasiliki επέλεξα αυτά τα χρώματα για να τη δείξω πιο σκληρή και αδίστακτη.

IZA είπε...

Δημιουργία οι πορτοφολάδες εκείνης της εποχής ήταν μια συνηθισμένη ομάδα κλεφτών που είχαν εξελίξει πολύ τα κόλπα τους.

IZA είπε...

ΞΩΤΙΚΟ άλλες εποχές, άλλα ήθη. Οι απατεώνες εκείνης της εποχής δεν είχαν καμιά σχέση με τους σημερινούς.

Mariela είπε...

Ιζα μου καλημέρα... είχα καιρό να περάσω και ενθουσιαστηκα με αυτό που είδα...
πολύ ενδιαφέρουσα προβλέπεται αυτή η σειρά!
περιμένω τη συνέχεια!!
φιλιά

olivetreegirl είπε...

Φανταστικό!!!! Εξαιρετική ιδέα!!! Μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες της παλιάς Αθήνας!!!