23/9/10

Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ

Κι εκεί που κάναμε τις βουτιές μας (βλέπε προηγούμενες αναρτήσεις), την προσοχή μας τράβηξε αυτό το απίστευτο όχημα που περνούσε.και φώναζε με το μεγάφωνο : "Ηρθε ο Μαρινόπουλος της γειτονιάς σας" και συνεχίζε απαριθμώντας με απίστευτη ταχύτητα την πραμάτεια του που περιελάμβανε δεκάδες , απίστευτα πράγματα. Τι ρόμπες, κομπινεζόν, παντόφλες, τραπέζια , καρέκλες, καλάμια ψαρέματος, παιχνίδια, παπούτσια, εσώρουχα, πιάτα, κατσαρόλες κ.ά. Μόλις αντίκρισα το όχημα τρελάθηκα! `Ενα πραγματικά κινούμενο σούπερ μάρκετ. Μπορούσες να βρεις ό,τι ήθελες! `Ηταν απίστευτο πώς είχε κατορθώσει να τα χώσει όλα αυτά σ'ένα τόσο μικρό χώρο  και το πώς έβρισκε αμέσως ό,τι ήθελε!  Μια εικόνα από το παρελθόν ! Ο πλανόδιος έμπορος που περνούσε από τις γειτονιές και οι μανάδες μας ψώνιζαν -ιδίως τα λευκά τους είδη- με δόσεις.

21 σχόλια:

Side21 είπε...

Μπράβο πρόοδος !!!
Και ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στον Άγιο ...
Αρκεί να μην τους πάρει χαμπάρι ο Σαρκοζί !!!
Καλό φθινόπωρο εύχομαι ... και
Καλή δύναμη ...

Dinos-Art είπε...

Πραγματικά σκηνή από το παρελθόν Μαρία μου, τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις του σήμερα. Όμως, στην περιφερειακή ύπαιθρο εξακολουθούν να υπάρχουν. Στη Χαλκιδική συναντούμε παρόμοια κάθε καλοκαίρι. Οι γύφτοι μάλιστα κυκλοφορούν με μεγαλύτερα οχήματα, που στο κάτω μέρος έχουν και το σπιτικό τους, ενώ στην κορυφή κάθεται ένα μικρό γυφτόπουλο και παρακολουθεί γύρω μήπως ξεφύγει του πατέρα οδηγού κάποια κυρά στον διάβα που ενδιαφέρεται και του ξεφύγει. Τότε χτυπάει μ'ένα ξύλο το ταβάνι της θέσης του οδηγού. Πάντως η φωτογραφία αυτή που τράβηξες είναι το κάτι άλλο. Πολύ ωραία. Καλό βράδυ-φιλιά σε όλους σας.

Benikos place είπε...

Καλημέρα Μάρια και Δημήτρη,
Απίστευτη εικόνα βγαλμένη από τα παιδικά μας χρόνια.Αν και μαρεσει όμως πολύ δεν θα θελα να την βλέπω συχνά.Στο μυαλό μου ειναι συνδεμένη και με την φτώχια την ανέχεια και το βερεσε...αν και φοβάμαι πως όλα αυτα κανουν κυκλους και ξανάρχονται.

Γιώργος είπε...

Απίθανος τύπος!!!!!!!!
Τον συνάντησα κι εγώ, αλλά δεν ήμουν εξοπλισμένος :)
Φιλιά
Καλημέρα

maximus είπε...

χα χα.. ναι, για μας παρελθόν. Σκέφτομαι όμως αν ζούσαμε σήμερα σε κάποιες γειτονιές του Καϊρου δεν θα μας έκανε τέτοια εντύπωση.

Υπερθέαμα πάντως!! Καλημέρα IZA :))

IZA είπε...

Σιδερή, είδες μεγαλεία ο `Αγιος! `Ασε που έχουμε και "Χατζηκώστα" τώρα. Ξέρεις τη μεγάλη σαμιακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ποιος τη χάρη μας!

IZA είπε...

Ντίνο μου είναι φοβερά ευρηματικοί! `Ερχονται κάθε καλοκαίρι στο χωριό μας με διάφορα οχήματα, συν γυναιξί και τέκνοις. Πολλές φορές χαζεύω αυτούς τους μικρούς, ξυπόλητους γαβριάδες που μηχανεύονται χίλια δυο κόλπα για να βγάλουν λεφτά. Απ' την άλλη σε πιάνει μελαγχολία όταν σκέφτεσαι την εκμετάλλευση που γίνεται σ' αυτά τα παιδιά.

IZA είπε...

ΒΕΝΙΚΟ έχεις απόλυτο δίκιο και έχουμε αρχίσει πάλι τα βερεσέ και τα "γράφτα". Φιλιά στη Βένια και στα κουκλιά σας.

IZA είπε...

Γιώργο, πρέπει να έχεις πάντα μαζί τη μηχανή γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου τύχει η καλή φάση. Τι έχω πάθει πολλές φορές. Αυτή βέβαια η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το μπαλκόνι του σπιτιού μου. Φιλιά στη Μαρία.

IZA είπε...

ΜΑΧΙΜUS έχεις δίκιο. `Εχω πάει στο Κάιρο κι έχω δει κι εκεί απίθανα οχήματα. Μου αρέσουν πάρα πολύ και τα πολύχρωμα φορτηγά του Νεπάλ, της Ινδίας, του Αφγανιστάν. Να μην πω και για την Αφρική...

eleni είπε...

ΙΖΑ,χτες έγραψα,αλλά τελικά το σχόλιο πάει...χάθηκε,δεν ήμουν πολύ σίγουρη.

Έλα να δεις εδώ τι γίνεται από τους πλανόδιους-ό,τι ώρα θέλεις τους ακούς να διαλαλούν την πραμάτεια τους.
Α,από τον παλιό πλανόδιο θυμάμαι τις γυαίκες ν΄αγοράζουν τα προικιά για τις κόρες.
Αγαπημένη η μουσική!
Φιλιά!

Έχω ένα βραβείο για σένα!

maximus είπε...

Δεν έχω πάει σε κανένα από αυτά τα μέρη δυστυχώς και θα το ήθελα πολύ. Είστε τυχερή. Καλό ξημέρωμα :)

vasiliki είπε...

Στο χωριό περνάνε συχνά και όποτε βρισκόμαστε με την αδελφή μου τους σταματάμε και άλλοτε χαζεύουμε την πραμάτια τους και άλλοτε αγοράζουμε πότε μανταλάκια πότε λεκάνες πότε όμορφα ποτηράκια .... ετσι για να περνάει η ώρα αλλα και για να τους κάνουμε κανά σεφτέ.Μαζεύεται μετά όλη η παρέα και καμαρώνει για τις αγορές της. Η μία παρακινεί την άλλη και να το μεροκάματο που βγήκε για τον πλανόδιο μαρινόπουλο που τις πιο πολλές φορές είναι Ρόμαν.
Εικόνες απο το χτές μπλεγμένες με το σήμερα που ετσι όπως πάει θα ξαναβρεθούμε στο χτές χωρίς να το καταλάβουμε.
καλό σ/κ

Gerakina είπε...

απλα δεν υπαρχει.... πως δεν τα χανει τοσα που ειναι στο δρομο???

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί είναι έμποροι! Με όρεξη, ευρηματικότητα και ποικιλία εμπορεύματος!
Θυμάμαι στο δικό μου χωριό που πέρναγε κάθε Κυριακή ένας αντίστοιχος έμπορος, ο Τσαμπατσούμπας, έτσι έλεγε το μαγαζί του. Μ'άρεσε να ψωνίζω από εκεί.
Έχει αγνότητα και νοσταλγία η διαδικασία.
Θυμήθηκα και τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ στην ταινία που βοήθησαν τον Ρίζο που ήταν τέτοιος έμπορος να πουλήσει την πραμάτια του."Λίγα δίνετε πολλά παίρνετε!"

IZA είπε...

Ελένη μου σ' ευχαριστώ κι από εδώ για το βραβείο που μου χάρισες. Πολλά φιλιά.

IZA είπε...

MAXIMUS πού τέτοια τύχη! Παρεξήγηση, μόνο στο Κάιρο έχω πάει τα υπόλοιπα τα έχω δει σε ντοκυμαντέρ.

IZA είπε...

VASILIKI αυτές οι εικόνες είναι συνδεδεμένες με τις μνήμες μας. Εικόνες μιας Ελλάδας που με το ένα πόδι πατάει στην Ανατολή και με το άλλο στη Δύση.

IZA είπε...

GERAKINA έλα μου ντε.Πώς βρίσκουν τι έχουν, στο λεπτό; Και τι κόλπα σκαρφίζονται για να πουλήσουν!

IZA είπε...

Χα χα! ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ, θυμήθηκα κι εγώ έναν που πούλαγε ξηρούς καρπούς κι έλεγε "ο Τσακατσούκας" κι έναν που πούλαγε καρπούζια κι έλεγε "ο Σάκης ο Γλύκας".

olivetreegirl είπε...

Τί μου θύμησες τώρα.... όταν ήμουνα μικρή πέρναγε πού και πού από τη γειτονιά μας ο πραματευτής, με ένα βαν που είχε μέσα όλα του κόσμου τα καλά!!! Το πόσο χαιρόμουνα όταν ερχότανε δεν περιγράφεται!!! Ας μην μου ψώνιζε τίποτα η μαμά μου, φτάνει που έβλεπα τα πολύχρωμα καλούδια!!