10/9/10

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

       Από τη μια θα ήθελα να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά στα παιδιά που ξεκινούν τη Δευτέρα, απ' την άλλη νιώθω ένα σφίξιμο στο λαιμό. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια  οι οικογένειες στενάζουν κάτω απ' τα βάρη της "δωρεάν" παιδείας. Ακούω συνεχώς γύρω μου ολόκληρους μισθούς να φεύγουν για φροντιστήρια μαθηματικών, αγγλικών, γαλλικών, κομπιούτερ κ.ά. Χώρια τα πανάκριβα βιβλία των φροντιστηρίων, τις πανάκριβες τσάντες Βarbie, Hanna Montana, Spiderman(κ.λ.π). όπως επιβάλλουν οι διαφημίσεις και δεν μπορούν να υστερούν τα καμάρια μας. `Οσο αυξάνονται τα μαθήματα στα σχολεία, τόσο αυξάνονται τα φροντιστήρια . `Ενας φαύλος κύκλος . Το θέατρο του παραλόγου. Για να μην πω για το Λύκειο.  `Ακουσα από στόμα γονιού (ίσως και δικαιολογημένα) ότι το φροντιστήριο φτάνει , το σχολείο είναι περιττό. Προς τι όλα αυτά;  Για το κυνήγι μιας θέσης στο πανεπιστήμιο κι από εκεί στην ανεργία; Αυτό είναι παιδεία; Ο όρος στις μέρες μας έχει χάσει τη σημασία του. Πού βρίσκεται η μάθηση σ' όλα αυτά; Ποιες αξίες μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά εκτός του ότι η ελληνική οικογένεια επενδύει πάρα πολλά σ' ένα αβέβαιο χρηματιστήριο;  Ποιος δίνει σημασία στο δώρο της ζωής που δώσαμε στα παιδιά μας αλλά δεν τ' αφήνουμε να το χαρούν.`Οταν επενδύουμε τόσα στα παιδιά μας έχουμε πολλές απαιτήσεις ν' αποδώσουν μετά. Ζητάμε συνεχώς απ' αυτά να είναι συνεπείς, να έχουν καλούς βαθμούς, να μη μας απογοητεύουν. Τι δίνουμε όμως; Χαρά΄; Ασφάλεια και όνειρα για το μέλλον; Αισιοδοξία; Τίποτα από αυτά. Τους παραδίδουμε ένα πλανήτη κατεστραμμένο , ένα κράτος διεφθαρμένο και μια οικονομία διαλυμένη.
Καλοσωρίζω τ' αθώα πρωτάκια , μα από μέσα μου σκέφτομαι; " Καημένα παιδιά, τι σας περιμένει από δω κι εμπρός κι εσάς και τους έρημους γονείς σας που τρέμουν μήπως μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα εξόδων μείνουν άνεργοι και δεν μπορέσουν να προσφέρουν όσα νομίζουν ότι θα σας εξασφαλίσουν το μέλλον σας;"

6 σχόλια:

Dinos-Art είπε...

Μαρία μου πολύ σωστά όλα όσα αναφέρεις. Παρ'όλο που προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, δυστυχώς δεν βλέπω κανένα διέξοδο σ'αυτήν την κοινωνία της φθοράς και του γενικού μπάχαλου.
Καλή νέα σχολική χρονιά σε παιδάκια και δασκάλους.
Καλό Σαββατοκύριακο.

55fm είπε...

Μαράκι μου,καλή σχολική χρονιά!
Έχεις δίκιο...
Φιλάκια

eleni είπε...

ΙΖΑ,καλό φθινόπωρο,καλή σχολική χρονιά!
Πόσο δίκιο έχεις!Έχω ζήσει αυτές τις καταστάσεις,ευτυχώς που οικονομικά δε ζοριστήκαμε πολύ,αλλά προς τι,όπως λες-τα παιδιά αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα,μια ζωή χωρίς ελπίδα βελτίωσης.
Τα πορτραίτα σου πολύ όμορφα!
Φιλιά!

olivetreegirl είπε...

Εξέφρασες απόλυτα αυτά ακριβώς που σκέφτομαι κι εγώ... Ένας οικογενειακός αγώνας δωδεκά χρόνων για μια θέση στο πανεπιστήμιο η οποία το μόνο που εξασφαλίζει είναι 4 με 5 χρόνια παράταση μέχρι την ανεργία...

Poet είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με όλα όσα λες, Μαρία μου. Ίσως γι' αυτό ο αγώνας είναι ακόμη πιο ωραίος. Καλή νέα σχολική χρονιά.

BIKY είπε...

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας !!