18/4/10

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙ

`Οσοι είμαστε δεξιόχειρες αναπτύσσουμε δεξιότητες με το δεξί μας χέρι και παραμελούμε τ ο αριστερό μας. Σε κάποιες δύσκολες στιγμές (όπως αυτή που περνώ τώρα) ευχόμαστε να είχαμε εξασκήσει περισσότερο το αριστερό μας χέρι.
Εδώ κι ένα μήνα ταλαιπωρούμε με πόνους στο δεξί μου χέρι που παρόλες τις θεραπείες συνεχώς χειροτερεύει με αποτέλεσμα να μην μπορώ να το χρησιμοποιήσω καθόλου. Η διάγνωση του γιατρού "τενοντίτιδα ώμου". Μα αναρρωτιέται γιατί δεν έχει περάσει ακόμη. `Ετσι εξασκώ το αριστερό μου χέρι και πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο. Το γράψιμο στον πίνακα, το λούσιμο, το μαγείρεμα με το αριστερό είναι μερικοί απ' τους καθημερινούς μου άθλους.
Αφού είναι αδύνατο για την ώρα να ζωγραφίσω, το έριξα στο διάβασμα. Αγόρασα ένα πολύ καλό βιβλίο.  "Ακουαρέλλα και Τέμπερα" του G.Pivα εκδόσεις Αρμός. Εκτός από μια πολύ καλή ιστορική αναδρομή των δυο ειδών ζωγραφικής, έχει και μια λεπτομερή περιγραφή όλων των υλικών και των τεχνοτροπιών.


Ακόμη παρακολουθώ στο you tube πολύ ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με θέματα Τέχνης, όπως το παρακάτω που είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς ντοκυμαντέρ του Β.Β.C. για τους ιμπεσσιονιστές ζωγράφους,. `Ετσι δεν αφήνω την κατάσταση να με πάρει από κάτω και συνειδητοποιώ πόσο πολύτιμο εργαλείο είναι το χεράκι μας και πόσο πρέπει να το προσέχουμε. Λιγότερο υπολογιστή, λιγότερες δουλειές και λιγότερα βαράκια -ιδίως αν είστε αγύμναστοι-όπως εγώ.


Το αφιερώνω με ιδιαίτερη εκτίμηση στο φίλο ζωγράφο Ντίνο Παπασπύρου και τη γυναίκα του Ελένη.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μάς του κιθαρίστες το άριστερό είναι και το πανάκριβο!!
Παρόλα αυτά όμως μιαχαρά τα λές.
Καλησπέρα.

Δημιουργία είπε...

Σου ευχομαι περαστικα και γρηγορα.
Παντως βρηκες τον καλυτερο τροπο να γεμισεις τις ωρες εκτος υπολογιστη.

eleni είπε...

IZA μου περαστικά!Κοίτα να ξεκουραστείς όσο μπορείς!
Τι καλά,θα το αγοράσω κι εγώ το βιβλίο.
Ο Μονέ είναι ο αγαπημένος μου,γι΄αυτό αντί φωτογραφίας στο προφίλ μου έχω ένα πίνακά του.
Το βιντεάκι μ΄ενδιαφέρει,θα το βρω στη διεύθυνση,που αναγράφεται στο τέλος του;
Φιλάκια!

Dinos-Art είπε...

Γλυκιά Μαρία, η Ελένη κι εγώ σ'ευχαριστούμε πολύ για την ωραία αφιέρωση. Στενοχωρηθήκαμε που επιδεινώθηκε το πρόβλημα με την τενοντίτιδα. Σου είπε η Ελένη ότι κι εκείνη αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα πριν χρόνια, στη δική σου περίπου ηλικία, ξέρει πόσο επώδυνο είναι και τραβάει λίγο σε μάκρος. Το ξεπέρασε με φαρμακευτική αγωγή που της έδωσε ένας καλός μας παθολόγος και έφυγε εντελώς το καλοκαίρι με τα θαλασσινά μπάνια. Θα ήταν κομπογιανίτικο να σου πω τι φαρμακευτική αγωγή ακολούθησε, γιατί κάθε περίπτωση ίσως είναι διαφορετική. Βέβαια σήμερα που η ιατρική έχει εξελιχθεί πιθανόν να μπορεί να γίνει καλύτερη μεθόδευση. Επομένως, γνώμη της Ελένης, ξεκίνα από έναν καλό παθολόγο και εκείνος θα δρομολογήσει τη σωστή θεραπεία.
Ξέρω ότι δεν το βάζεις κάτω και θα το αντιμετωπίσεις έτσι ή αλλιώς.
Καλό να μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο και τα δυο μας χέρια, αλλά η φύση στους πιο πολλούς ανθρώπους έχει δώσει παραπάνω δυνατότητες στο δεξί.
Προσωπικά από γεννησιμιού μου χρησιμοποιώ και το αριστερό. Μάλιστα όταν ήμουν μικρός έγραφα και ζωγράφιζα με το αριστερό και οι γονείς μου με μάλωναν επιμένοντας με το δεξί. "Ζερβοχέρης θα γίνεις", μου έλεγαν. Σήμερα με το αριστερό έχω ακόμη κάποιες δυνατότητες όπως στο πέταγμα μιας πέτρας, στο πέταγμα της πετονιάς παλιά όταν ψάρευα και μάλιστα σε ένα τέτοιο πέταγμα μου έφυγε στη θάλασσα μαζί με την πετονιά και το πρώτο μου ρολόϊ. Από τότε το φορώ στο δεξί.
Περαστικά πολλά και γρήγορα.
Περιμένουμε τα ευχάριστα νέα σου.
Φιλιά στα κοριτσάκια σου και τον αξιόλογο και αγαπητό Δημήτρη σου.
Καλή και ανώδυνη εβδομάδα.

55fm είπε...

Mαράκι μου,ακόμα παιδεύεσαι;
Περαστικά γλυκούλα μου.
Παραμένεις υπέροχη δεν αφήνεις στιγμή να πάει χαμένη!
Σε φιλώ και εύχομαι αυτή να είναι η τελευταία πονεμένη βδομάδα!
Καλημέρα

Έφη είπε...

Είναι πολύ ωραίο το βιβλίο που επέλεξες. Το έχω κι εγώ και το ξαναδιαβάζω πού και πού.
Σου εύχομαι περαστικά γρήγορα!

mermyblue είπε...

πολύ ενδιαφέρον Μαρία μου, θα κοιτάξω να το πάρω κι εγώ.
περαστικά σου εύχομαι κ γρήγορα πίσω στις κατασκευές σου!
φιλιά πολλά

IZA είπε...

Τhalassokrator ξέρω ότι κι εσείς οι κιθαρίστες παθαίνετε συχνά τενοντίτιδες. Να προσέχεις. Χαίρομαι, πάντως που τα είπαμε μετά από τόσο καιρό.

Ευχαριστώ Δημιουργία μου. Αισθάνομαι άσχημα να νιώθω ότι πηγαίνει χαμένος ο χρόνος μου. Είναι τόσο πολύτιμος.

IZA είπε...

Ελένη μου ευχαριστώ. Το βίντεο είναι το πρώτο μιας σειράς. Ελπίζω να το βρήκες, αλλιώς γράψε μου να σου δώσω περισσότερα στοιχεία. Φιλιά.

IZA είπε...

Ντίνο μου, πολύ γέλασα με το ρολόι. Η περίπτωσή σου μου θύμισε την περίπτωση μιας γνωστής μου, αναγνωρισμένης ζωγράφου. Σε μεγάλη πια ηλικία της είπε μια ψυχολόγος ότι ήταν "γυρισμένη αριστερόχειρας". Δηλαδή ενώ ήταν αριστερόχειρας την πίεσαν οι γονείς της κι έγινε δεξιόχειρας. Αυτός ο βιασμός της προσωπικότητάς της πίστευε ότι της δημιόυργησε πολλά ψυχολογικά προβλήματα και σύγχιση ταυτότητας. Πάντως οι αριστερόχειρες συνήθως είναι ιδιάιτερα προικισμένα άτομα με πλούσια φαντασία. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου και της Ελένης. Να είστε καλά.

IZA είπε...

`Ολγα μου ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω οι ευχές σου να πιάσουν τόπο κι όταν βρεθούμε να το κάψουμε και να ρίξουμε κι ένα χορό. Φιλάκια.

IZA είπε...

Καλώς την Ιάνειρα (ωραίο όνομα). Πέρασα κι εγώ από τα μέρη σου και είδα ωραία πράματα και κοινά ενδιαφέροντα. Οπότε, τα λέμε!

IZA είπε...

Μermy μου ευχαριστώ. Το βιβλίο έχει ενδιαφέρον αν ζωγραφίζεις. Αλλιώς σου προτείνω μια κλασική και αξεπέραστη Ιστορία Τέχνης του Gobrich ( Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης). Συνοπτική, αλλά πολύ καλή. Σε φιλώ.