3/2/10

ΑΒΑΤΟΝ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Οι «`Αβατον» σχηματίστηκαν το 1988, όταν ο συνθέτης και μουσικός Γιάννης Παπαδάκης, συναντάει τον ομότεχνό του Παναγιώτη Ξυδιά και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια νέα μπάντα. Κι οι δυο τους είχαν περάσει μεγάλο τμήμα της δεκαετίας του '80 σπουδάζοντας μουσική στο εξωτερικό, στη Γαλλία ο πρώτος, στη Γερμανία ο δεύτερος. Στην αρχική μορφή της μπάντας συμμετείχε και ο Νίκος Γράψας, που αποχώρησε αργότερα. Στην Ελλάδα εκείνη την εποχή η έθνικ μουσική έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα, ενώ η μουσική τους βασίζεται στον αρχαίο λόγο. Το 1991, οι «Αβατον» επιλέγονται από τον Μάνο Χατζιδάκι και ηχογραφούν για το «Σείριο» το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Δύο χρόνια αργότερα, κι ενώ το γκρουπ έχει ξεκινήσει τις ζωντανές εμφανίσεις, ηχογραφούν το δεύτερο άλμπουμ τους «Ερως Αελίω», ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το «Εξ Αδοκήτω» το οποίο τους κάνει γνωστούς, καθώς οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 16.000 αντίτυπα. Ο δίσκος αυτός είναι βασισμένος πάνω σε στίχους της Σαπφούς.

Από τους `Αβατον και το "Εξ Αδοκήτω" σας αφιερώνω το "Ουκ εθέλω πλουτείν, ουκ εύχομαι αλλά μοι είη ζην εκ των ολίγων μηδέν έχοντα κακόν" ( Ιδιαιτέρως για την `Ολγα που δε θέλει πλούτη). ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΑΚΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ.




Το 2001 ηχογράφησαν τον τελευταίο δίσκο τους με τίτλο «Κόσμον», στον οποίο συμμετέχει πλειάδα μουσικών μεταξύ των οποίων ο βιολιστής Γιώργος Μαγκλάρας, ενώ φωνητικά στο τραγούδι «Γερανός» κάνει η Natacha Atlas. Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζεται σε δύο ρητά: του Ηράκλειτου ότι «αυτόν τον κόσμο δεν τον έπλασε κανένας θεός ή άνθρωπος, παρά υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει, μια αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο» και του Επίκουρου ότι «δεν πρέπει να βιάζουμε τη φύση αλλά να πειθόμαστε σ' αυτήν».
Κατά τη διάρκεια της 14χρονης πορείας τους, οι Άβατον έχουν συμμετάσχει σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας πάντα μια εναλλακτική μουσική κουλτούρα.
Τους Άβατον αποτελούν οι:
- Παναγιώτης Ξυδιάς: φωνή & πνευστά
- Νατάσσα Καρβούνη: πλήκτρα
- Ιωάννης Παπαδάκης: κιθάρα & έγχορδα
- Ιωάννα Μητσόγλου: τύμπανα

Μετά το «Κόσμον» το συγκρότημα διαλύεται και το 2003 ο Ιωάννης Παπαδάκης κυκλοφορεί ένα δίσκο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξ-Άβατον». Ενδιαφέρον είναι ότι ο Παπαδάκης δεν οδήγησε τον δίσκο σε αρχαιοελληνικά κρεσέντα, αλλά αντίθετα μέσα από την έρευνά του δανείζεται αισθητικές αξίες του τότε που τις φιλτράρει στο σήμερα. Τα ηλεκτρονικά κρουστά αντικαθιστούν τον ήχο της στάμνας και οι στίχοι της Σαπφούς δεν απαγγέλλονται στεγνά αλλά βρίσκουν την ιδανική τους έκφανση στην ερμηνεία της Αναστασίας Έδεν. Είναι δηλαδή φανερή η ανάγκη για νέους τρόπους έκφρασης αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη στο προηγούμενο συγκρότημα.

Από το δίσκο "Εξ- `Αβατον" σας αφιερώνω το τραγούδι "Αλισάχνη".
.
.
Υ.Γ. Αλισάχνη (αλς + άχνη) είναι  το αλάτι που μαζεύεται στα κοιλώματα των βράχων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα

.

11 σχόλια:

Mariela είπε...

Ιδαίτερα ονειρικό κομμάτι...
Ιζα μου είσαι φοβερή...
για να μην αναφερθώ στη λέξη "αλισάχνη"....
τελικά η γλώσσα μας είναι μοναδική!!

Dinos-Art είπε...

Πολύ ωραίες μελωδίες.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τις είχα ξανακούσει. Και πως να γίνει αυτό όταν στο ραδιόφωνο, που ακούω πολύ, κυριαρχούν τα μιας ημέρας play list κυρίως ξένα.
Καλλό βράδυ Μαρία.

eleni είπε...

IZA,δεν τους είχα ακούσει,αλλά η μουσική τους είναι ιδιαίτερη.
Το δεύτερο ,η Αλισάχνη,ονειρικό,ταξιδεύεις μαζί του!
Φιλιά!

Margo είπε...

Δεν τους γνώριζα επίσης, χαίρομαι που τους γνώρισα και σ' ευχαριστώ γι αυτό. Πολύ ωραία και τα δύο δείγματα της δουλειάς τους.. το "αλισάχνη" το λάτρεψα!
Καλό ξημέρωμα Ίζα μου

IZA είπε...

ΜΑΡΙΕLA, DINO, ELENI και MARGO χαίρομαι που σας άρεσαν οι AVATON. Κι εγώ δεν τους γνώριζα ώσπου τους είδα τυχαία το καλοκαίρι του 1999 σε μια συναυλία στις Ράχες Ικαρίας. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι οι ονειρικές τους μελωδίες και ιδίως η φωνή και η περίεργη φιγούρα του τραγουδιστή τους με συνεπήραν. Μόλις γυρίσαμε Αθήνα ,αγόρασα το C.D τους " Εξ αδοκήτω" και το άκουγα συνεχώς. Απ' ότι είδα όμως και η μετέπειτα δουλειά του Παπαδάκη είναι καταπληκτική. Δυστυχώς αυτές οι δουλειές δεν προβάλλονται από τα μέσα. `Αρα θέλει ψάξιμο για να βρίσκεις αυτό που πραγματικά αξίζει.

55fm είπε...

Με έστειλες αδιάβαστη ΙΖΑ μου!
Τι να πώ...
Το 1988 ξεκίνησαν και δεν είναι τυχαίο που τους είδες στην Ικαρία!
Όσοι ανακάλυψαν εκείνη την εποχή την Ικαρία, έγιναν χωρίς να είναι Ικαριώτες!
Αυτές οι μουσικές αναζητήσεις,που δημιουργούσαν υπέροχη ατμόσφαιρα δεν υπάρχουν!
Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!
Με μεθυστικές μουσικές,μεθυστικά δυνατά συναισθήματα!
Αυτά είναι τα πλούτη μου!
Τα άλλα δεν τα αναγνωρίζω...
Έίσαι καταπληκτική!
Υποκλίνομαι και σε αυτό το ταλέντο σου!
Απόλαυσα τις φευγάτες μουσικές σου μαζί με φευγάτες αναμνήσεις!
Να είσαι καλά κορίτσαρε!

Side21 είπε...

Θυμάμαι μικρός ...
πηγαίναμε με τον παππού
στα βράχια ανάμεσα του κάβου
την Άνοιξη μετά απ' τις νοτιές
να μαζέψουμε "αλάτι άχνη" που έμενε
ανάμεσα εκεί στις φυσικές αλυκές ...
Ίδιος τόπος, ίδια παράδοση κι η μουσική
σε ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω !!!
Ίσως θάπρεπε να τραγουδήσουν και τα
Ερωτικά του Ασκληπιάδη του Σάμιου ...

Poet είπε...

Μου ήρθε αμέσως στον νου η, αμετάφραστη πιστεύω, λέξη "haunting" (μυστηριώδης και ονειρική, υποβλητική) γι' αυτή τη μουσική. Ούτε εγώ ήξερα το συγκρότητα. Είναι πράγματι το κάτι άλλο και σ' ευχαριστώ, Μαρία μου, που μου έδωσες αυτή τη χαρά.

Δεν προσφέρεται όμως για εμπορική εκμετάλλευση, όπως κάθε τι το ιδιόμορφο και ξεχωριστό στην τέχνη. Έτσι παραμένει άγνωστο σε πολλούς σαν κι εμάς που θα το αγαπούσαν.

IZA είπε...

`Ολγα μου, απ' ότι καταλαβαίνω έζησες κι εσύ ωραίες εποχές στην Ικαρία. Χαρά μου να σας κερνάω ωραίες εικόνες, μουσικές και συναισθήματα. Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

IZA είπε...

Side 21 μ' έπιασες αδιάβαστη. Δε γνωρίζω τα ΕΡΩΤΙΚΑ του συμπατριώτη μας . Θα ψάξω να τα βρω. `Αραγε υπάρχει τίποτα στο internet; Καλό Σ/Κ.

IZA είπε...

Τόλη μου, η χαρά είναι δική μου που μπόρεσα να σου γνωρίσω μια μουσική που πραγματικά αν την ακούσεις περισσότερο, θα την αγαπήσεις σίγουρα. Εγώ εχώ μόνο το C.D. τους 'Εξ αδοκήτω" μα σκέφτομαι να κατεβάσω κι άλλα τους τραγούδια για να τ' ακούω τις βραδιές με παμσέληνο. Καλό Σ/Κ.