30/1/10

EDGAR ALLAN POE

Διακόσια και ένα χρόνια συμπληρώθηκαν απ' τη γέννηση του "ιδιοφυή τρελού" συγγραφέα Εdgar Allan Poe, του πατέρα του μοντέρνου μυστηρίου. Το θέατρο Τέχνης παρουσίασε χθες στις 12.00μ.μ. ένα αφιέρωμα στον αινιγματικό αυτό συγγραφέα , το οποίο παρουσιαζόταν απευθείας και στο Τρίτο πρόγραμμα. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε "Το κοράκι " και τα "1002 παραμύθια της Σεχραζάτ" σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Στο πρώτο έπαιζε ο Πασχάλης Τσαρούχας και χόρευε η Ειρήνη Στρατηγοπούλου και στο δεύτερο ο Μιχάλης Μητρούσης, η Ολύνα Ξενοπούλου και χόρευε η Ειρήνη Στρατηγοπόυλου.

      Η χθεσινή βραδιά με ταξίδεψε αρκετά χρόνια πίσω , στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια όπου η αγάπη μου γιατην gothic λογοτεχνία και γενικά τις ιστορίες μυστηρίου κι επιστημονικής φαντασίας ήταν πολύ μεγάλη. Εκτός από τον ΠOE, αγαπούσα πολύ τον ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΦΙΛΙΠΣ ΛΑΒΚΡΑΦΤ. `Οποιο βιβλίο του κυκλοφορούσε αμέσως το αγόραζα. `Οπως καταλαβαίνετε, είχα επηρεαστεί πάρα πολύ. Είχα φτιάξει πολλούς πίνακες, σκίτσα, ακόμη και κόμικς σχετικά. Σκέφτομαι να σας δείξω κάποια από αυτά και ξεκινώ με τον παρακάτω πίνακα.


"Νύχτα πνευμάτων" λάδι σε μουσαμά 31Χ41

18 σχόλια:

Dinos-Art είπε...

Μου αρέσει η ζωγραφιά σου Μαρία. Πολύ ωραίο δέσιμο ετερώνυμων χρωμάτων.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Chara Naoum είπε...

Καλησπέρα Ιζα!
Αγαπώ πολύ τη γοτθική λογοτεχνία και τον Πόε.
Και ο πίνακάς σου ιδιαίτερα εκφραστικός. Αναμένω και τις υπόλοιπες ζωγραφιές σου σχετικά με το θέμα.

Με αγάπη,
Χαρά

roadartist είπε...

Άκουσα και εγώ λίγο εχτές..το πρώτο μέρος.. Όντως ενδιαφέρον.. Ο Πόε είναι αγαπημένος! :)

eleni είπε...

IZA,δεν μπορώ να πω ότι είμαι φαν αυτού του είδους-σκοτεινό μου φαίνεται.Η μικρή κόρη όμως λατρεύει το είδος και τον Πόε-πόσες φορές έχει δει το κοράκι...!
Η ζωγραφική σου,όπως πάντα,πολύ καλή!
Φιλιά!

IZA είπε...

Ντίνο μου, την εποχή που έφτιαξα αυτόν τον πίνακα δεν ήξερα τίποτα για το χρώμα. Ζωγράφιζα μόνο με το ένστικτο και με μια έμφυτη σχέση που είχα με το χρώμα.

IZA είπε...

ΧΑΡΑ πολύ χαίρομαι που σε γνώρισα και είδα τα τόσο ενδιαφέροντα ιστολόγιά σου. Ελπίζω να μη σε απογοητεύσω με τις επόμενες σχετικές αναρτήσεις μου.

IZA είπε...

ROADARTIST όσο εμείς ήμαστε στο θέατρο ο υπολογιστής ηχογραφούσε από το Τρίτο. Αν τα θέλεις μπορώ να τ' ανεβάσω στο Rapidshare και να σου στείλω σε mail τα links.

IZA είπε...

EΛΈΝΗ μου καλά το κατάλαβα εγώ, ότι ταιριάζουμε πιο πολύ με τη μικρή. Να δεις από πού τον ξετρύπωσα αυτόν τον πίνακα! Τον είχα αφήσει στο σπίτι της μάνας μου και δεν είχα φανταστεί ότι θ' ασχολιόμουν ποτέ μ' αυτόν ξανά. Η μάνα μου έχει στολίσει το σπίτι της με πολλούς πίνακές μου, που εγώ ούτε να τους δω δε θέλω πια.

Chara Naoum είπε...

Να με απογοητεύσεις αποκλείεται. Κάνοντας μια βόλτα στο ιστολόγιό σου και βλέποντας διάφορες δημιουργίες σου ενθουσιάστηκα πολύ. Με συγκίνησαν και οι προσωπογραφίες της γιαγιάς και της μητέρας σου.
Όπως, επίσης, χαμογέλασα διάπλατα με τη Βάσω!!!
Αγαπώ πολύ τη ζωγραφική καθώς ασχολούμαι με την Ιστορία της Τέχνης.

Σε φιλώ! Καλό σου βράδυ!

IZA είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Χαρά.

55fm είπε...

E...Βέβαια ΙΖΑ μου,το ένσκτικό σου βουτηγμένο στο ταλέντο σου χρωμάτιζε!
Η "νύχτα των πνευμάτων" πολύ δυνατή!
Η βαριά μυστηριώδης ατμόσφαιρα που συνοδεύει το θρήνο στο "κοράκι" του Πόε, συνοδεύει και τη ζωγραφιά σου.
Μ΄αρέσει το "μυστήριο" που υπάρχει σε σένα Φιλενάδα,είναι γοητευτικότατο!
Σε φιλώ και περιμένω...

Mariela είπε...

Νομίζω πως δίνεις πολύ καλά την ατμόσφαιρα του Πόε... τον αγαπώ πολύ κι εγώ και μάλιστα μία εποχή διάβαζα με μανία...
τον άλλο συγγραφέα που αναφέρεις δεν τον γνωρίζω, εκτός και αν δεν θυμάμαι. Μπορείς να μου αναφέρεις κάποιο τίτλο βιβλίου του??

IZA είπε...

Καλησπέρα Μαριέλα. Για τον Λάβκραφτ θα κάνω εκτενή αναφορά στην επόμενη μου ανάρτηση. Σου αναφέρω κάποιους από τους τίτλους των βιβλίων που έχω διαβάσει : O τρόμος του Ντάνγουιτς, Ο τύμβος, το ασημένιο κλειδί, Η ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ, Η περίπτωση του Τραρλς Ντέξτερ Γουόρντ Αυτά από τις εκδόσεις Αίολος. Από τις εκδόσεις Ωρόρα : ο στρογγυλός πύργος, Στα βουνά της τρέλας, 7 παράξενα διηγήματα. Από τις εκδόσεις Νεφέλη : O κυνηγός του σκοταδιού. Από τις εκδόσεις Κάκτος Τα στοιχειωμένα βουνά. Αυτά έχω διαβάσει εγώ. Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν. Είχα μεγάλο κόλλημα, αλλά μετά μου πέρασε.

IZA είπε...

`Ολγα μου ξέρεις εσύ από αυτά. Οι πίνακές σου είναι τόσο ελεύθεροι κι αυθόρμητοι. Βγαίνουν κατευθείαν από την ψυχούλα σου. Εμένα πολλές φορές η λογική μου βάζει τροχοπέδη στον αυθορμητισμό μου. Φιλάκια φιλενάδα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΟΒΕΡΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ :)))

απλο"Ποιηση" είπε...

ενδιαφέρουσα ανάρτηση
να μάθω κι εγώ κάτι αφού δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτό το είδος...

όμορφος ο πίνακάς σου

όπως και όλες οι δημιουργίες σου!

καλησπέρα ΙΖΑ

mermyblue είπε...

ταλέντο από τότε ήσουν Μαρία μου!
κ άγγιξες ευαίσθητο σημείο με τον Πόε και την σκοτεινή λογοτεχνία !

roadartist είπε...

Αν μπορέσεις θα το ήθελα πολύ..
Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό μας μήνα!