8/1/10

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Καλή Χρονιά, φίλοι μου.
  Επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας,  μετά από ένα ευχάριστο διάλειμμα πέντε ημερών. Κάναμε μια περιοδεία σε Εύβοια και Στερεά Ελλάδα. Συναντήσαμε παλιούς κι αγαπημένους φίλους, αλλά και γνωρίσαμε νέους κι ενδιαφέροντες ανθρώπους. `Ενας απ' αυτούς είναι η Ελένη που γράφει στο aromacooking blogspot. com. `Αλλη μια φορά που συναντώ άνθρωπο που γνώρισα μέσω των blogs και είναι σα να γνωριζόμαστε χρόνια.
  Η Ελένη μας  υποδέχτηκε στο όμορφο σπίτι της στην Αγία `Αννα  Εύβοιας και μας εντυπωσίασε με τη ζεστή της φιλοξενία και τις απίθανες δημιουργίες της. Δεν αργήσαμε να βυθιστούμε στις συζητήσεις μας για τη ζωγραφική, ενώ οι άντρες μας είχαν τ ις δικές τους συζητήσεις. Με μύησε στα μυστικά του decoypage και μου έδωσε συνταγές για σαπούνια και κρέμες. Αποχαιρετιστήκαμε αφού μας χάρισε ένα σωρό καλούδια κι εγώ της υποσχέθηκα μια ανάρτηση με προσωπογραφίες.


  Από μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω προσωπογραφίες εκ του φυσικού. `Οπως λέμε το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής και είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσεις να τ' αποτυπώσεις αυτό .




 Για μοντέλα είχα άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος και ιδίως την αγαπημένη μου γιαγιά. Επειδή αργούσα πάρα πολύ ήταν η μόνη που είχε τόσο υπομονή. Την έχω ζωγραφίσει σε άπειρες πόζες, μέχρι και κοιμισμένη.


Περνούσα πολλές ώρες με τη γιαγιά μου και ήμασταν πολύ δεμένες. Πέθανε το 2002, την ημέρα των γενεθλιών της όταν μπήκε στα 100!

25 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφες οι προσωπογραφίες.
Ευχάριστο όντως όταν γνωρίζεις bloggers κ είναι σαν να τους ξέρεις χρόνια..Περίεργα όμορφα.. Καλή χρονιά!

Mariela είπε...

Καλή χρονιά κατ' αρχήν σου εύχομαι και πολύ δημιουργική!!
Καταπληκτικά τα πορτραίτα σου και η γιαγιά σου κυρίως...
Μακάρι να ζήσουμε και εμείς τα χρόνια της...
Η Ελένη είναι από τις αγαπημένες μου μαθήτριες αφού έχει ξεκινήσει από τους πρώτους... την γνώρισα και εγώ σε ένα ταξίδι της στην Αθήνα και συμφωνώ με τα όσα γράφεις...
πολλά φιλιά

eleni είπε...

IZA,τι όμορφες προσωπογραφίες!Πολύ εκφραστικές-το είπα ότι ζωγραφίζεις τέλεια,γνωρίζεις πολλά.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την ανάρτηση!
Κι εμείς χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε.Ήταν πολύ όμορφα,που τα είπαμε,μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο.Την επόμενη φορά ελπίζω να έχουμε άνεση.
Δεν είναι κοπλιμέντο,αλλά θεωρώ ότι είστε πολύ αξιόλογοι,αυτό φαίνεται και από το blog σου.
Φιλιά!

Margo είπε...

Καλή χρονιά Ίζα μου.. ήρθες από το ταξιδάκι σου με όμορφες εικόνες από τη συνάντηση σου και με απίθανες προσωπογραφίες. Η πρώτη γυναίκα να υποθέσω είναι η μητέρα σου; Η γιαγιά καταπληκτική και πόσο σημαδιακή η ημέρα που έφυγε και στα 100!!!

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε

Dinos-Art είπε...

Η προσωπογραφία είναι από τους πιο δύσκολους τρόπους ζωγραφικής έκφρασης, για τους λόγους που και συ αναφέρεις. Μου αρέσουν ΙΖΑ αυτές που ανάρτησες.
Καλό βράδυ.

maximus είπε...

Πολύ ωραίες! Αχ αυτές οι γιαγιάδες που χάνονται έτσι, σε μια στιγμή. Ωστε στα γενέθλιά της; Σαν να έκλεισε ένας κύκλος δηλαδή. Πως αισθάνεστε που έχετε την έκφρασή της στο δικό σας σκίτσο; Θα μπορούσε να ήταν μια φωτογραφία όπως έχω κι εγώ την δική μου λίγες εβδομάδες πριν.. αλλά η προσωπογραφία είναι κάτι πολύ προσωπικό και δυνατό!

IZA είπε...

Καλησπέρα Roadartist και καλή χρονιά. Λένε ότι το internet αποξενώνει τους ανθρώπους. Εδώ όμως βλέπω ότι από τη στιγμή που άρχισα ν' ασχολούμαι με τα blogs έγινα πιο κοινωνική και γνώρισα πολλο΄΄υς ανθρώπους που μας ενώνουν τα κοινά μας ενδιαφέροντα κι η αμοιβαία εκτίμηση. Δεν είναι σπουδαίο αυτό;

IZA είπε...

Μαριέλα μου, καλή χρονιά. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σου έχω πει ότι η γνώμη σου μετράει ιδιαίτερα για μένα. Με την Ελένη συζητήσαμε για τα μαθήματά σας και παρατήρησα την πρόοδο που έχει κάνει. Ελπίζω κάποτε να μπορέσουμε να βρεθούμε κι οι τρεις παρέα. Πολλά φιλιά.

IZA είπε...

Ελένη μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χάρηκα κι εγώ πολύ για τη γνωριμία και πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας φιλιάς, γιατί έχω την εντύπωση ότι ταιριάζουμε και στο χαρακτήρα. Πολλά φιλιά κι ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

IZA είπε...

Μάργκο μου, καλή χρονιά. Καλά το κατάλαβες η πρώτη είναι η μητέρα μου. Η γιαγιά μου όταν ήταν μικρή ήταν πολύ ασθενική και έλεγαν ότι δε θα ζούσε και πολύ. `Ομως επέζησε σε πολύ δύσκολες εποχές κι έφτασε μέχρι τα 100. Πολλές φορές έλεγε "εμένα με ξέχασε ό Χάρος κι όλοι οι συνομίληκοί μου έχουν φύγει". Το καλό όμως ότι μέχρι που πέθανε τα είχε 400. Πιστεύω επειδή πάντα απασχολούσε το μυαλό της στο μέτρημα για το πλέξιμο με το βελονάκι, το οποίο δεν το άφησε από τα χέρια της παρά στα τελευταία της χρόνια. Πολλά φιλιά.

IZA είπε...

Καλησπέρα Ντίνο μου και καλή χρονιά. `Οντως η προσωπογραφία είναι πολύ δύσκολη. Το καλοκαίρι έφτιαξα μια μεγάλη προσωπογραφία της κόρης μου με ακρυλικά σε μουσαμά. Με παίδεψε πάρα πολύ κι ακόμα δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Τα πορτραίτα των παιδιών, μου φαίνονται πιο δύσκολα. Είχα βέβαια να πιάσω και πινέλο στα χέρια μου γύρω στα 10 χρόνια. `Εριξα γερά ξενύχτια για να το φτιάξω, κάποια μέρα ίσως να το αναρτήσω.

IZA είπε...

ΜAXIME έχεις πολύ δίκιο σ' αυτό που λες για την προσωπογραφία σε σχέση με τη φωτογραφία. `Οταν ζωγραφίζεις ένα πρόσωπο μελετάς κάθε του γραμμή, κάθε λακάκι , κάθε έκφραση. Νιώθεις τόσο κοντά στο πρόσωπο που ζωγραφίζεις. Με τη γιαγιά μου ήταν ακόμη πιο έντονο αυτό. Περνούσαμε τόσες ώρες μαζί, είχαμε τέτοιο ψυχικό δέσιμο που αυτό έβγαινε και στα πορτραίτα που τις έφτιαχνα. Καληνύχτα και καλή σου χρονιά.

Mariela είπε...

Να βρεθούμε... συμφωνώ απολύτως!!!!

erifili είπε...

Ιζα καλημέρα. Υπέροχες οι προσωπογραφίες σου. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να ζωγραφίζω τόσο όμορφα.Δυστυχώς οι καλλιτεχνικές ανησυχίες με βρίσκουν σε μεγάλη ηλικία.Θα μου πεις ποτέ δεν είναι αργά.Συμφωνώ.Σκοπεύω να ξεκινήσω μαθήματα ζωγραφικής οπότε θα ενοχλώ με τις ερωτήσεις μου εσένα, την Ελένη, την Μαριέλα, την Αχτίδα κλπ

IZA είπε...

Εrifili πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω σε ό,τι μπορώ. Ποτέ δεν είναι αργά, φτάνει να το θέλουμε κάτι πολύ.

55fm είπε...

ΙΖΑ μου,είσαι καταπληκτική!
Ο Ντίνος έχει φυσικά δίκιο για τις προσωπογραφίες και τη δυσκολία τους,και εδώ εσύ βγάζεις πάλι το μεγάλο σου ταλέντο!
Χάρηκα που γνώρισες από κοντά την eleni,για την οποία μου είχες πει τα καλύτερα λόγια όταν συναντηθήκαμε.
Η γιαγιάκα σου γλυκούλα πολύ,θα καμαρώνει για σένα από κει που βρίσκεται...
Τί όμορφες παρέες δημιουργούνται στο ψυχρό πλην όμως ζωηρό διαδίκτυο!
Οι μουσικές σου επιλογές, σου έχω ξαναπεί ότι με ενθουσιάζουν!
Φιλάκια

IZA είπε...

Ολγάκι καλησπέρα και Καλή χρονιά. Ελπίζω να περάσατε όμορφα. Πάντα γεναιόδωρη στα λόγια και στα αισθήματά σου, καλή μου. Η γιαγιά ήταν πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Ακόμη της άρεσε ό,τι έφτιαχνε να είναι με μεράκι και καλαισθησία. Της πήρα λίγο απ' αυτό, μόνο λίγο. `Οσο για τη μουσική, φαίνεται ό,τι έχουμε τα ίδια γούστα. Πολλά φιλιά.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

To πιο δυνατό σημείο στις προσωπογραφίες είναι το βλέμμα.Οταν κοιτάζεις το πρόσωπο, τα μάτια να σε ταξιδευουν στις σκέψεις, τα συναισθήματα τις στιγμής και εσύ έπιασες την στιγμή. αποτέλεσμα του ποσο κόντα ήσουν με την γιαγιά σου.Πολύ όμορφο!!!

Δημιουργία είπε...

Σου ευχομαι καλη χρονια,γεματη δημιουργια και ομορφα συναισθηματα.Οι προσωπογραφιες σου εκφραστικοτατες.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΑ.

Poet είπε...

Και πάλι εδώ με τη νέα χρονιά. Με το γούστο του μη ειδικού λάτρη της ζωγραφικής, βρίσκω τις προσωπογραφίες σου εξαιρετικές, Μαρία μου. Μήπως θα έπρεπε να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση σ' αυτόν ακριβώς τον τομέα της ζωγραφικής;

Η Εύβοια και η Στερεά σας χάρηκαν, το ίδιο και η Ελένη. Η Θεσσαλονίκη;

IZA είπε...

Ιλύ του χρόνου συμφωνώ ότι αυτό που ζωντανεύει την προσωπογραφία είναι το βλέμμα. Γι'αυτό η στιγμή που το ζωγραφίζω είναι η καλύτερη μου στιγμή. Είναι η μαγική στιγμή που η ζωγραφιά παύει να είναι άψυχη.

IZA είπε...

Ευχαριστώ Δημιουργία. Να έχεις κι εσύ μια δημιουργικη κι ευτυχισμένη χρονιά.

IZA είπε...

Ευχαριστώ Σκρουτζάκο κι εσύ να είσαι καλά.

Τόλη μου, χαίρομαι που σου άρεσαν. Οι προσωπογραφίες είναι από τα πιο αγαπημένα μου είδη ζωγραφικής. Το κακό μ' εμένα είναι ότι δεν σταματώ σ' ένα είδος αλλά θέλω συνεχώς να πειραματίζομαι με νέα πράγματα. Τη νέα μου τρέλα θα δεις στην επόμενη ανάρτησή μου. Αυτή η ασχολία μ' έχει ενθουσιάσει πολύ. Φιλιά στη θεσσαλονίκη και να μας περιμένει.

zekia είπε...

νομίζω οτι οι γιαγιάδες είναι καταπληκτικές για ζωγραφική. Έχουν αυτή τη μελαγχολία και τα γεμάτα πρόσωπα. Πολύ μου άρεσαν τα έργα σου