28/12/09

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ακουαρέλλα και ξυλομπογιές

Μονομιάς φεγγοβόλησε το καλύβι με μιαν αλλιώτικη λάμψη και φάνηκε σαν παλάτι. Τα δοκάρια σαν να 'τανε μαλαμοκαπνισμένα κι οι πυτιές, που ήτανε κρεμασμένες, σαν να γινήκανε χρυσά καντήλια και τα τυροβόλια κι οι καρδάρες και τ' άλλα τα σύνεργα που τυροκομούσε ο Γιάννης, λες κι ήτανε διαμαντοκολλημένα. Και τα ξύλα που καιγόντανε στη φωτιά ευωδιάζανε σαν μοσκολίβανο και δεν τρίζανε όπως τρίζανε τα ξύλα της φωτιάς, παρά ψέλνανε σαν τους αγγέλους που 'ναι στον Παράδεισο.
Ο Γιάννης ήτανε καλός άνθρωπος, όπως τον έφτιαξε ο Θεός. Φτωχός ήτανε, είχε λιγοστά πρόβατα, μα πλούσια καρδιά: " Τη πτωχεία τα πλούσια!" `Ητανε αυτός καλός, μα είχε και καλή γυναίκα. Κι όποιος τύχαινε να χτυπήσει την πόρτα τους, έτρωγε κι έπινε και κοιμότανε. Κι αν ήτανε και πικραμένος, έβρισκε παρηγοριά. Γι' αυτό κι ο `Αγιος Βασίλης κόνεψε στο καλύβι τους, ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά, παραμονή της χάρης του κι έδωσε την ευλογία του.

Απόσπασμα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου "Το βλογημένο μαντρί".

16 σχόλια:

Dinos-Art είπε...

Πολύ όμορφη η ζωγραφιά σου ΙΖΑ, επίκαιρο και πρωτότυπο το απόσπασμα διηγήματος που τη συντροφεύει.
Με συγκινούν πολύ τα έρημα εκκλησάκια. Ένα παρόμοιο έχω ζωγραφίσει. Είναι εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανάμεσα σε πρασινάδες πάνω στη θάλασσα στην παραλία της Καλαμαριάς. Ίσως κάποτε το αναρτήσω στο ιστολόγιό μου.
Καλημέρα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

erifili είπε...

Χρόνια Πολλά Ιζα και καλή χρονιά να έχουμε.Υπέροχη η ζωγραφια σου.Καταπληκτικός ο συνδυασμός.Υπέροχο το κείμενο.

IZA είπε...

Ντίνο μου, καλησπέρα . Αυτές τις ημέρες μου αρέσει να διαβάζω χριστουγεννιάτικα διηγήματα παλιών Ελλήνων λογοτεχνών. Με ταξιδεύουν σε μια εποχή που οι μέρες αυτές είχαν μια πιο ανθρώπινη διάσταση. `Οσο για τη ζωγραφιά, είναι από ένα ερημικό εκκλησάκι στα Κύθηρα. Δε θυμάμαι τώρα τ' όνομά του. Ανυπομονώ να δω και το δικό σου εκκλησάκι.

IZA είπε...

Σκρουτζάκο να είσαι πάντα καλά κι εύχομαι όλα τα όνειρά σου να πραγματοποιηθούν το 2010. Υγεία, χαρά κι ευτυχία.

eleni είπε...

IZA,πάντα αρμονικά, ζωγραφιά-κείμενο!Είσαι εκπληκτική,μ΄αρέσουν πολύ!
Φιλιά!

Poet είπε...

Η ξεχασμένη Ελλάδα της ζωγραφιάς σου και του Κόντογλου με συγκινεί. Είναι και η δική μου Ελλάδα. Μια χώρα πλούσια από τον πλούτο της καρδιάς.

Καλή χρονιά, να είσαι πάντα καλά, Μαρία μου, εσύ και οι αγαπημένοι σου.

IZA είπε...

Εrifili, Χρόνια πολλά και σ' εσένα. Το 2010 να πραγματοποιήσει όλες σου τις επιθυμές. Να είναι μια δημιουργική χρονιά γεμάτη αγάπη, υγεία κι ευτυχία.

IZA είπε...

Ελένη μου δεν είναι τίποτα σπουδαίο, ένα απλό σκίτσο είναι που το θυμήθηκα διαβάζοντας αυτό το ωραίο κείμενο του Κόντογλου. `Οποτε πηγαίνω μια εκδρομή έχω μαζί μου ένα μπλοκάκι και μια κασετίνα με χρώματα ακουαρέλλας ή ένα μαρκαδοράκι και σκιτσάρω ότι μου κάνει εντύπωση. Κάν'το κι εσύ. Θα σε βοηθήσει πολύ. Οξύνει την παρατηρητικότητα σου. Πολλά φιλιά κι ελπίζω να τα πούμε από κοντά.

IZA είπε...

Τόλη μου, κάποτε έλεγαν ότι η Ελλάδα μας είναι φτωχή, αλλά οι ` Ελληνες είναι πλούσιοι σ' αισθήματα. Τώρα μου φαίνεται πώς είμαστε διπλά φτωχοί. `Ισως έφταιξε η πολλή καλοπέραση. Ας αφήσω τη γκρίνια μέρες που είναι κι ας ευχηθώ έστω γι αυτές τις ημέρες οι καρδιές μας να βάλουν τα γιορτινά τους κι ας υποδεχτούν το νέο χρόνο όπως το νεογέννητο μωρό που έρχεται στο σπίτι. Καληνύχτα.

55fm είπε...

ΙΖΑ μου,η ευαισθησία σου τι όμορφα ξεπηδάει από την ζωγραφιά σου, από το διήγημα που τη συνοδεύει και από τη μουσική...
Το εκκλησάκι σου,ευλογημένη όμορφη πινελιά ψυχής!
Σε φιλώ καλή μου φίλη και σου κλείνω το μάτι, χαμογελαστά!

zekia είπε...

Μου θυμίζει τις ιστορίες που μας διάβαζαν για τα Χριστούγεννα στο δημοτικό:) με ελληνική μυρωδιά!

Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου. Συγχαρητήρια και για τα κοριτσάκια σου στην προηγούμενη ανάρτηση. Να είστε όλοι καλά:)

Margo είπε...

Πολύ όμορφη η ζωγραφιά σου Ίζα μου και ταίριαξε πολύ με το κείμενο. Η εικόνα αλλά και τα λόγια, μου είναι πολύ οικεία εδώ στο νησί. Τέτοιες εικόνες αλλά και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν ακόμη.. ποιος το φαντάζεται για τη Μύκονο και σίγουρα υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας;
Καλό σου βράδυ.
Σε φιλώ!

υ.γ. έχω και ένα γιο 2 χρονών:)

maximus είπε...

Πολύ με συγκινήσατε με την χορωδία! Να τις χαίρεστε :-)..στο προηγούμενο.. Στην Αίγυπτο έχω πάει και ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Θα γράψω κάποια στιγμή γι' αυτό. Ώστε κάτι σας συνδέει με αυτό το μέρος ε, γι΄αυτό και οι φωτό..

Καλή χρονιά με υγεία για όλους σας.

Τζούλια Φορτούνη είπε...

Ίζα μου σου γράφω βιαστικά από τις παρυφές των Μετεώρων με ασταθές δίκτυο, αλλά με σταθερή την ελπίδα μέσα μου, ότι το 2010 θα είναι καλύτερο...
Εύχομαι 2010 μικρά και μεγάλα θαύματα για σένα και την υπέροχη οικογένειά σου...

IZA είπε...

`Ολγα, Ζέκια, Μάργκο, Μάξιμε και Τζούλια να είστε πάντα καλά. Το 2010 να είναι μια πολύ ευτυχισμένη χρονιά και να πραγματοποιηθούν όλα τα όνειρά σας.