16/11/09

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

 
 

"Τη νύχτα του Πολυτεχνείου, μαζί με χιλιάδες νέα παιδιά συνελήφθην κι εγώ. Για τις αγριότητες της Χούντας μιλήσανε πολλοί. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι το εξής. Αυτό με αγρίεψε περισσότερο από τις φάπες και τους εξευτελισμούς. Είχα συλληφθεί απ' την ΚΥΠ. Μετά από τις διατυπώσεις έπρεπε να με παραπέμψουνε στη Γενική Ασφάλεια. Στην ομάδα αστυφυλάκων που με παραδώσανε για τη μεταφορά, συναντώ παιδικό φίλο(αστυφύλακα). Μαζί παίζαμε μπάλα με την παραγεμισμένη κάλτσα, αν σας λέει τίποτα αυτό, και μέχρι πριν λίγες μέρες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με θαύμαζε. Η συμπεριφορά του -δε θέλω τώρα να εξιστορήσω με λεπτομέρειες- ήτανε πρώτα μια χοντρή ροχάλα στα μούτρα , συνοδευόμενη με το ίδιο υβρεολόγιο που περίμενε όλους μας, και και με δυο φάπες που με βρήκανε στον ώμο. Βέβαια στην Ασφάλεια οι χριστοπαναγίες ήτανε πολύ περισσότερες από τις εικόνες που υπήρχαν κρεμασμένες στους τοίχους. Κι εμείς , οι άθεοι κομμουνιστές ( όπως μας φώναζαν) πού πιστεύαμε; Εδώ ακριβώς βλέπω την ηθική δήλωση του κράτους. Στην Ελλάδα πάντα οι παλιές φιλίες κρατιόντουσαν, ακόμη και στη γερμανική κατοχή, όπως και στον εμφύλιο, αν και απ' εκεί αρχίζει η χοντρή ρουφιανιά..."


Κείμενο του Αλέξη Ακριθάκη, δημοσιευμένο στον κατάλογο της αναδρομικής έκθεσης του που έγινε το 1997 στην Εθνική Πινακοθήκη.

11 σχόλια:

Dinos-Art είπε...

Η εξουσία βγάζει προς τα έξω τον πραγματικό χαρακτήρα.
Πολύ ωραίες οι ζωγραφιές του Ακριθάκη.
Καλί βράδυ ΙΖΑ.

benikos place είπε...

Μπραβο Μαρια, πολυ ομορφη και ευαισθητη αναρτηση.χαιρετισμους σε ολους.

IZA είπε...

Ντίνο ,καλησπέρα. `Ενας πολύ μεγαλός καλλιτέχνης που ποτέ δεν ενσωματώθηκε στο σύστημα και δυστυχώς είχε άσχημο τέλος. `Ενας καλλιτέχνης που αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική, το ελεύθερο, άναρχο πνεύμα του δεν μπορούσε ν' αντέξει το ζυγό της δικτατορίας.

IZA είπε...

Στην αρχή αναρωτήθηκα ποιες είναι οι ΝΕΦΕΛΕΣ που με ξέρουν και με το πραγματικό μου όνομα. Τι κάνετε βρε παιδιά; Χαθήκαμε. Είστε καλά; Πολλά- πολλά φιλιά.

55fm είπε...

IZA μου,τραγική αναφορά...
Τα έργα του εξαιρετικά!
"Πίσω από τα έντονα χρώματα κρύβεται συχνά το μαύρο χιούμορ του καλλιτέχνη, ο οποίος με τα έντονα χρώματα ξορκίζει τους προσωπικούς του δαίμονες..."γράφουν για αυτόν...
Αυτοκαταστροφική προσωπικότητα...
Να είσαι καλά!
Οι αναρτήσεις σου είναι πάντα ξεχωριστές!

IZA είπε...

`Ολγα μου έχεις δίκιο. `Ενας πολύ μεγάλος καλλιτέχνης, ένα μεγάλο ευαίσθητο παιδί που δεν άντεξε το σκληρό κόσμο των μεγάλων. Φιλάκια.

Poet είπε...

Έτσι είναι οι αληθινοί καλλιτέχνες, ΙΖΑ μου. Μεγάλα ευαίσθητα και τρυφερά παιδιά.
Και το πληρώνουν ακριβά.

Ωραιότατες οι ζωγραφιές. Με ένα παράξενο τρόπο, ταυτόχρονα γελοιοποιούν και εξανθρωπίζουν τη θηριωδία της χούντας.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ.
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

eleni είπε...

ΙΖΑ,ξαιρετική η ανάρτησή σου!
Όταν πρωτοείδα έργα του Ακριθάκη, με εντυπωσίασαν οι απλές,σχεδόν παιδικές ζωγραφιές.Διαβάζοντας κατάλαβα καλύτερα την τραγικότητα που κρύβεται από την αφελή πρώτη εντύπωση.
Φιλιά!

IZA είπε...

Scroutzako ευχαριστώ πολύ, μα δεν είναι δικές μου οι δημιουργίες. Είναι του Αλέξη Ακριθάκη.

Γεια σου Ελένη μου. Εμένα μ' αρέσουν πιο πολύ οι κατασκευές του και ιδίως οι βαλίτσες του. Καλό Σ/Κ.

Τζούλια Φορτούνη είπε...

διάφορα προβλήματα με καθυστέρησαν να σχολιάσω αυτή την τόσο ευαίσθητη ανάρτησή σου Ίζα μου. Την Κυριακή αυτή ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (από το σχολικό μου blog υπάρχει link)διοργανώνει ξενάγηση στο Δρομοκαίτειο ίδρυμα, το οποίο πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος και που μεταξύ άλλων ποιητών, ζωγράφων, κλπ ευαίσθητων ψυχών, φιλοξένησε και τον Αλέξη Ακριθάκη...
θα είναι μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, για όποιον ενδιαφέρεται:
http://xpolis.blogspot.com/