2/9/09

ΑΓΙΑ- ΚΙΟΥΡΑ ΠΑΡΘΕΝΙ ΛΕΡΟΥ

" Την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. `Ολο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμφτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε". Γ. Ρίτσος



Στο βορειότερο άκρο της Λέρου βρίσκεται το Παρθένι, ένα μικρό ψαροχώρι, ό που βρίσκεται το αεροδρόμιο και ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδος. Στην περιοχή, την περίοδο της δικτατορίας, λειτουργούσε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων. Από τον Ιούλιο του 1967 και μέχρι το 1971 "φιλοξενήθηκαν" περίπου 4000 άτομα. Ανάμεσα σ' αυτούς πολλοί επώνυμοι όπως ο Ρίτσος κ.ά.
Κοντά στο στρατόπεδο βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κιουράς ή Ματρώνας (18ος αιώνας).
Τρεις πολιτικοί κρατούμενοι, ο Κυριάκος Τσακίρης, ο Αντώνης Καραγιάννης και ο Τάκης Τζανετέας ανέλαβαν την αγιογράφηση του μικρού ναού. Με τη βοήθεια και άλλων κρατουμένων αποθανάτισαν όλα τους τα συναισθήματα στα πρόσωπα των αγίων. Στο πρόσωπο της Παναγίας ζωγράφισαν το πρόσωπο της χαροκαμένης μάνας τους που τους περιμένει, στα μάτια του Χριστού το θυμό για την αδικία που γίνεται εις βάρος τους. Ζωγράφισαν την ελπίδα και τα οράματά τους για ένα καλύτερο μέλλον.


Δυστυχώς αυτές οι υπέροχες τοιχογραφίες σοβατίστηκαν αργότερα, από ένα καλόγερο που έμενε εκεί. Το 2001 ανακυρήχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο και συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν πάλι οι υπέροχες αυτές τοιχογραφίες.
`Ομως εξαιτίας της αδιαφορίας των ανθρώπων, το εκκλησάκι τώρα τελευταία πήρε φωτιά και καταστράφηκαν κάποιες από τις τοιχογραφίες.

Θαυμάστε ένα δείγμα από τις φωτογραφίες που μπόρεσα να τραβήξω . Αν βρεθείτε στη Λέρο επισκεφτείτε το εκκλησάκι. Αξίζει τον κόπο.

17 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Καλωσορισες, καλο φθινοπωρο και καλη σχολικη χρονια.Εχω δει ενα ντοκιμαντερ για το εκκλησακι αυτο και μου ειχε κανει εντυπωση ο τροπος που το ειχαν αγιογραφησει.

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαιρετικές, πραγματικά μνημείο της νεώτερης ιστορίας μας. Ενα παράπονο που με πιάνει είναι πραγματικά με το τι μπορεί να κάνει το Υπ.Πολ. για τα μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας.
Καλό βράδυ και πάλι καλώς ήρθατε

zekia είπε...

μοναδικό φαινόμενο αυτό το εκκλησάκι, δεν έχω ξαναδει κάτι παρόμοιο και εκπλήσσομαι ευχάριστα! είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτι διαφορετικό απο τις βυζαντινές αγιογραφίες... υπέροχο

IZA είπε...

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ καλό και δημιουργικό φθινόπωρο, εύχομαι και για σένα.

ΙPOlITI έχεις απόλυτο δίκιο. Μα και εμείς οι ίδιοι σαν λαός δε σεβόμαστε την πλούσια κληρονομιά μας. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι γεμάτοι σκουπίδια κι αγριόχορτα. `Αστα! Τι φταίει; Είναι μόνο θέμα παιδείας ή κάτι φταίει με την ιδιοσυγκρασία του `Ελληνα;

Πράγματι ΖΕΚΙΑ. Μπαίνεις σε μικρά ξωκκλήσια και αισθάνεσαι αγαλλίαση. Ενώ οι περισσότερες μεγάλες εκκλησίες έχουν αυτές τις ομοιόρφες αγιογραφίες που καταλαβαίνεις ότι έχουν φτιαχτεί χωρίς ψυχή και συναίσθημα από τον αγιογράφο.

Poet είπε...

Περνούσα κατά διαστήματα από το ιστολόγιό σου αλλά μόλις τώρα διαπίστωσα ότι έχεις επιστρέψει, ΙΖΑ. Χαίρομαι που γνώρισες τόσο συμπαθητικούς ανθρώπους και πέρασες ένα ωραίο καλοκαίρι.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική η ιστορία με το εκκλησάκι. Καλή συνέχεια και καλό φθινόπωρο.

IZA είπε...

Καλησπέρα POET, πολύ χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Κι εμένα μου άρεσε πολύ η ιστορία με τον παιδικό σου φίλο που έγραφε τα τόσο ωραία ποιήματα. Καλό φθινόπωρο.
Υ.Γ. `Ενα βράδυ, έξω από το στρατόπεδο των τότε πολιτικών κρατουμένων(τώρα φαντάρων) παρακολουθήσαμε από τη θεατρική ομάδα του δήμου Αιγάλεω το θεατρικό έργο του Ρίτσου "ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΕΣ". `Ηταν μια εμπειρία μοναδική. Μαυροφορεμένες γυναίκες, με μοναδικό φως, το φως των πυρσών, παρίσταναν τις μανάδες και τις γυναίκες των κρατουμένων που έμεναν πίσω. Την ώρα που κραύγαζαν έξω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου, δίπλα στη θάλασσα "ΠΟΤΕ ΠΙΑ", ο ουρανός μαύρισε από κουρουνες που έκρωζαν. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές όταν δόθηκε άδεια στους φαντάρους του στρατοπέδου να παρακολουθήσουν κι αυτοί την παράσταση.

Poet είπε...

Μπορώ να το φανταστώ. Πραγματικά θα ήταν μια εμπειρία μοναδική. Και με τη συμμετοχή των αγγελιοφόρων τ' ουρανού. Κάτι τέτοιες στιγμές η συγκίνηση φτάνει στο κατακόρυφο. Είσαι τυχερή που παρακολούθησες την παράσταση.

Σιγά-σιγά μαζευόμαστε όλοι. Εκτός από τη βαθύχρωμη μαγεία του, το φθινόπωρο έχει κι αυτό το πλεονέκτημα. Φεύγουν μεν τα αποδημητικά πουλιά, επιστρέφουν όμως οι φίλοι.

Να είσαι καλά. Καληνύχτα.

55fm είπε...

Tι όμορφα!
Η παρέα σιγά-σιγά μαζεύεται και η τρυφερή μας ΙΖΑ,κάνει τα θαύματά της!
Η ανάρτηση πανέμορφη,έμεινα αρκετά και παρατηρούσα...
Νιώθεις,δέος...

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλησπέρα σας !!

Τέτοια εκκλησάκια μ αρέσουν , γιαυτό πιά δεν πάω στις εκκλησίες του χωριού , παρά μόνο έξω από το χωριο, στην Αγία Τριάδα και ευχαριστιέμαι την λειτουργία από τον ηλικιωμένο παπα Ανδρέα !!

Τι τεράστια και εκφραστικά τα μάτια του Ιησού!!

Σ ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια (είπαμε τόσα και πόσα είχαμε ακόμα να πούμε,
αχ και όσο σκέφτομαι εκείνες τις τηγανιτές πατάτες :):)), χαιρετισμούς στον Δ και τα κορίτσια και ευχές για μια ήρεμη, ευχάριστη και επικοδομητική , νέα σχολική χρονιά

Ανώνυμος είπε...

Αν ηξερες τι μου έχεις κάνει με αυτη την ανάρτησή σου!!
Ο Αντώνης Καραγίαννης είναι το πιο σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή μου.Μεγάλωσα δίπλα του ημουν δίπλα του όταν "έφυγε" ότι ξέρω τα χρωστάω σε αυτόν, το σπίτι μου είναι γεμάτο με πίνακές του,γιαυτό το εκκλησάκι ξερω τα πάντα......με συγκλόνισες σε ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Σε παρακαλω αν μου επιτρέψεις θέλω να βάλω την ανάρτησή σου στο μπλοκ μου.

55fm είπε...

Izάκι,όλα καλά;
Κάπως νιώθω που δεν ανοίγεις...
Φιλιά, να είσαι καλά!

IZA είπε...

Γλυκιά μου 50fm, `Ολα καλά. Καλύτερα δε γίνονται. Μόλις γυρίσαμε από εκδρομή στα πανέμορφα Γρεβενά ( θ' ακολουθήσουν σχετικές αναρτήσεις). Γυρίσαμε γεμάτοι από πανέμορφες εικόνες. Φιλιά.

Τhalassokrator, μόλις είδα το σχόλιό σου ( λείπαμε βλέπεις εκδρομή). Συγκινήθηκα πολύ απ' αυτά που μου γράφεις. Και βέβαια να χρησιμοποιήσεις την ανάρτησή μου. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να μοιραζόσουν μαζί μας κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το εκκλησάκι και τον σπουδαίο Αντώνη Καραγιάννη. Ευχαριστώ πολύ.

IZA είπε...

Καλησπέρα Αθηνά μου. Αχ, ακόμα θυμάσαι αυτές τις πατάτες; Πολύ γελάσαμε μ' αυτό. Μετά από ένα σύντομο, αλλά αναζωογονητικό ταξιδάκι στα Γρεβενά, είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε με τα μούτρα στη δουλειά. Καλή χρονιά να έχουμε. Φιλιά στο Νίκο και στα κορίτσια.

55fm είπε...

Πουλάκια μου, έτσι είπαμε;
Τι ευχάριστη έκπληξη!
ΙΖΑ μου,τώρα περιμένω, ευχάριστα και ήσυχη!
Φιλιά πολλά και πάντα τέτοια!!!

Ανώνυμος είπε...

Eγω ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ.

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ...ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΤ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...thalassokrator αν επιθυμεις μπορεις να με στειλεις ενα μειλ..