8/9/09

ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
Το Σάββατο 5/9, στο χωριό Μηλιά των Γρεβενών, παρακολουθήσαμε την απονομή του βραβείου Guines στην καθηγήτρια Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ και στην ομάδα της, για την ανακάλυψη των επιμηκέστερων χαυλιοδόντων που έχουν βρεθεί στον κόσμο.(5,02 μ.).

Από το 1990 πραγματοποιούνται συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές μετά από υποδείξεις των κατοίκων της περιοχής. Το 1997 ανακαλύφθηκε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων μήκους 4,39 μ. οι οποίοι ήταν σύμφωνα με το Γκίνες οι μεγαλύτεροι στον κόσμο..Το 2007 καταρρίφτηκε αυτό το ρεκόρ από το νέο εύρημα, τους χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μ.εύρημα, τους χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μ.




Ο εντοπισμός της κάτω γνάθου και μεγάλου μέρους του σκελετού του μας δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού του ύψους του μαστόδοντα ( 3,5 μ. περίπου στο ύψος των ώμων) όσο και το βάρος του( 6 τόνους περίπου). Πρόκειται για ένα αρσενικό ζώο που ανήκει στο είδος Μαμμούτ μπορσόνι (Mammut borsoni). Η βιολογική του ηλικία υπολογιζεται μεταξύ 25 και 30 ετών. Η γεωλογική του ηλικία υπολογίζεται στα 2,5 -3 εκατομμύρια χρόνια.



   Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων για τη δημιουργία ενός κέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή έτσι ώστε ν' αξιοποιηθεί και να αναδειχθέι ο παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεωλογικός και παλαιοντολογικός  πλούτος της περιοχής.

12 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ Κ ΤΣΟΥΚΑΛΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Margo είπε...

Πολύ ενδιαφέρον δε γνώριζα ότι έχουμε στην Ελλάδα τέτοιο μουσείο.. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες Ίζα μου.
Να σαι καλά!

IZA είπε...

SKROUTZAKO καλό φθινόπωρο. `Οντως η κ. Τσουκαλά είναι αξιέπαινη, γιατί χάρη στη δική της επιμονή και προσπάθεια βγήκαν στο φως όλα αυτά τα τόσο σπουδαία ευρήματα.

MARGO, καλό φθινόπωρο. Δυστυχώς σ' αυτόν τον τόπο δεν προβάλλονται όσο θα έπρεπε τα επιτεύγματα των αξιόλογων ανθρώπων και προβάλλονται μόνο οι... "φελλοί".

Benikos place είπε...

Καλημέρα, ΙΖΑ! Συγχαρητήρια στην κα. Τσουκαλά και στην ομάδα της. Χαιρετίσματα από όλους μας σε όλους σας.

IZA είπε...

ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΕΝΙΑ πολλούς χαιρετισμούς από τη φθινοπωρινή Αθήνα. Καλά να περνάτε.

mermyblue είπε...

ΙΖΑ μου καλώς επιστρέψατε! Καλό Φθινόπωρο να έχουμε και απ΄ότι φαίνεται εσύ κ η οικογένεια δεν θα το αφήσετε αναξιοποίητο.
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, κ μολονότι κάπως μακρυά το μουσείο, θα ήθελα να το επισκεφθώ.
Φιλιά πολλά σε όλους σας!

Dinos-Art είπε...

Φίλοι μου,

Προσωπικά, από είκοσι και πλέον χρόνια, ήμουν ενήμερος για το θέμα των ευρημάτων στην περιοχή από τον αγαπητό φίλο Νίκο Μπαχαρίδη, εξαίρετο γλύπτη και ζωγράφο. Περίεργα το όνομά του αγνοείται, ενώ από χρόνια ήταν παρών στη διαδικασία.
Στο εργαστήριό του, τέρμα Κάτω Τούμπα στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί πάμπολλα παλάιοντολογικά ευρήματα, ικανά να γεμίσουν πολλά μουσεία.
Αν ο δρόμος σας από Θεσσαλονίκη, αξίζει τον κόπο να επισκφθείτε το εργαστήριό του.

55fm είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Είναι κάτι που με εξοργίζει, αυτή η αδιαφορία για τα σημαντικά...
ΙΖΑ μου να είσαι καλά!

IZA είπε...

ΜERMYBLUE καλώς σας σας ξαναβρήκα και καλό φθινόπωρο. Αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή. Η φύση εκεί είναι πανέμορφη.

DINO- ART
Καλώς ήρθες από τα μέρη μας.
Στην εκδήλωση που έγινε, αναφέρθηκε από την κ. Τσουκαλά ότι πριν αρχίσει τις ανασκαφές κάποιος της πήγαινε συνεχώς απολιθώματα από την περιοχή κι έτσι αποφάσισε να ερευνήσει πιο διεξοδικά την περιοχή γιατί διαισθάνθηκε ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το όνομα αναφέρθηκε ,αλλά δεν θυμάμαι αν είναι αυτό που λες. Θα μας ενδιέφερε πάντως να επισκεφτούμε το εργαστήριό του όταν έρθουμε στη Θεσσαλονίκη.

Καλώς την 50FM.
`Ενα ταξιδάκι στην περιοχή των Γρεβενών με τα πανέμορφα δάση, τα ποτάμια με τα πέτρινα γεφύρια είναι ότι πρέπει αυτή την εποχή. Εκεί καταλαβαίνεις μέσα στην πανδαισία χρωμάτων τι σημαίνει φθινόπωρο. `Ημασταν τυχεροί γιατί τη μία μέρα έβρεχε συνεχώς και ήταν παντού ομίχλη. `Ηταν ένα όνειρο. Πολλά φιλιά.

Δημιουργία είπε...

Αν και εχω παει στα Γρεβενα δεν ηξερα οτι υπηρχε κατι τετοιο.Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση.

Poet είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, ΙΖΑ. Αληθεύει ότι οι ίδιοι «οι πολιτικοί παράγοντες» θα είναι τα πρώτα εκθέματα στο κέντρο παλαιοντολογίας;

IZA είπε...

POET αυτούς τους συγκεκριμένους και την παρέα τους, μάλλον στο "μουσείο" τους βλέπω μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ όταν βρεθείς πάλι στα Γρεβένα πήγαινε μια βόλτα στο χωριό Μηλιές. Αξίζει τον κόπο.