18/3/09

Ε-ε-ε-έρχονται τα χελιδόνια.


Κ ανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι. Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη. `Ερχονται κάθε Μάρτιο από την Αφρική (ανάμεσα στη Λιβερία και το Ζαΐρ) και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Αυτά που βλέπουμε να περνούν πρώτα, στις αρχές του Μάρτη είναι περαστικά από την Αθήνα και συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις βόρειες χώρες. Αρχές Απρίλη θα εγκατασταθούν στην πόλη μας και δε χάνουν καιρό. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια. Την έφτιαξε με λάσπη και σάλιο και ο ήλιος την έκανε ανθεκτική σαν από τσιμέντο.
Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές. Ας δούμε πώς το καταφέρνουν αυτό: `Ολα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον
ήλιο.`Ομως έχουν κι ένα άλλο εργαλείο προσανατολισμού που λέγεται Βιολογική μαγνητική Πυξίδα. Αυτή είναι η ικανότητα τους να βρίσκουν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για κάθε γεωγραφικό πλάτος. Ακόμη χρησιμοποιούν ως σημάδια βουνά , ποτάμια, λίμνες, κτίρια κ.ά. για να βρουν την ακριβή θέση της φωλιάς τους.
Ζει πάντα ζευγαρωμένο και η οικογενειακή του ζωή είναι υποδειγματική.
Γεννά 5 αυγά και τα κλωσσά 16 ημέρες. Κατά τη διά
ρκεια του κλωσσήματος το αρσενικό κάθεται κοντά στη σύντροφό του , της κεηλαηδεί για να διασκεδάζει τη μονοτονία της, της φέρνει τροφή και κάθεται και κείνος στα αυγά όταν βγαίνει εκείνη για τροφή.

Η τάξη και η καθαριότητα της φωλιάς είναι μοναδική. Τις ακαθαρσίες των μικρών τις παίρνουν οι γονείς με τα
ράμφη τους και τις πετούν έξω από τη φωλιά . `Οταν μεγαλώσουν λίγο μαθαίνουν τα χελιδονάκια να στέκονται στο χείλος της φωλιάς και να κάνουν τις ακαθαρσίες τους έξω.

Παραδόσεις
Σύμφωνα με την παράδοση η χελιδόνα ήταν άλλοτε μια πολύ όμορφη κοπέλα. Την απήγαγε -παρά τη θέλησή της- κάποιος νέος που την αγαπού
σε πολύ. Η χελιδόνα δεν τον ήθελε και για να γλυτώσει απ' αυτόν υποκρινόταν τη μουγγή επί τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι που το πίστεψε εκείνος και την άφησε για να πάρει κάποια άλλη. Κατά την ώρα όμως του γάμου του η νύφη πέταξε ένα πειραχτικό λόγο για τη χελιδόνα και τότε εκείνη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το θυμό της και της απάντησε. Ο γαμπρός κατάλαβε το τέχνασμα και όρμησε καταπάνω της. Πρόφτασε μάλιστα και την άρπαξε από τις κοτσίδες, αλλά επενέβη ο Θεός και για να τη σώσει την έκαμε πουλί κι έμειναν στα χέρια του γαμπρού μόνο οι κοτσίδες.. Απόμειναν όμως και σ' αυτή δύο πλεξίδες κι αυτές έγιναν η ψαλιδωτή ουρά του χελιδονιού.
Προλήψεις Πιστεύεται πώς όταν σκοτώσει κάποιος χελιδόνι, θα πεθάνει κάποιος από το σπίτι του, ακριβώς τη μέρα που θα φύγουν τα χελιδόνια για την Αφρική και η ψυχή του θ' ακολουθήσει το κοπάδι για να καλύψει την κενή θέση που δημιούργησε. Μετεωρολογία Αν τα χελιδόνια πετούν γύρω από τις λίμνες ή στα ποτάμια χαμηλά και φωνάζουν, προλέγουν βροχή. Αν πετούν ψηλά , θα έχουμε καλοκαιρία.
Τα τελευταία χρόνια που οι μεγάλες πόλεις γέμισαν τσιμέντο τα χελιδόνια δεν μπορούν εύκολα να βρουν υλικό για να φτιάξουν τις φωλιές τους γι' αυτό η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία δίνει οδηγίες πώς μπορούμε να τους φτιάξουμε εμείς κάποιες φωλιές. Κι αν δεν κατοικηθούν τον πρώτο χρόνο, υπομονή θα κατοικηθούν το δεύτερο. `Οποιος ενδιαφέρεται οι οδηγίες
εδώ.
Στο παρακάτω βίντεο θαυμάστε με τι τέχνη και μαεστρία φτιάχνει το χελιδόνι τη φωλιά του. Τους σβόλους λάσπης τους φτιάχνει με σάλιο και χώμα που βρίσκει εκεί κοντά. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί 800-1500 σβόλους για να φτιάξει τη φωλιά του. Χρειάζεται περίπου 5-18 ημέρες για να τη φτιάξει, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες

31 σχόλια:

Aspa είπε...

Εντυπωσιακή η Βιολογική μαγνητική Πυξίδα και η υποδειγματική οικογενειακή ζωή.
Αύριο θα δείξω το βίντεο και στα κορίτσια, θα ενθουσιαστούν!

eleni είπε...

Ιζα οι πληροφορίες και δοξασίες γύρω από τα χελιδόνια εντυπωσιακές.Άλλες γνώριζα,άλλες όχι.
Εδώ περιτριγυριζόμαστε και ,αν και φοβάμαι τα πτηνά-κάθομαι από απόσταση ασφαλείας και τα παρακολουθώ.Αν πλησιάσεις τη φωλιά τους,ειδικά όταν γεννήσουν-πετούν πάνω από σένα,γιατί φοβούνται.
Καλό βράδυ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑ.ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

Η διανοητική εξόντωση του εβραιοσάξονα μισέλληνα Νιμιτς από την ΟΕΑ!

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/03/blog-post_6625.html

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Πανέμορφη ανάρτηση!Με το καλό να 'ρθουν τα χελιδονάκια.Και μαζί μ'αυτά και μια Ανοιξη σε όλα καταλύτης σ΄την καρδιά..Καλό βράδυ σου εύχομαι, να είσαι καλά

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Οι μικρές σου νεράιδες είναι η Ανοιξη θαρρώ.Να τις χαίρεσαι.

πουαντερι είπε...

Ειναι υπεροχα πουλια!
Θυμαμαι καποτε οταν ημουν παιδακι στο χωριο της γιαγιας μου ειχα βρει μια χελιδονοφωλια και μη ξερωντας πηρα την σκουπα και την πειραζα για να δω τα πουλακια......
εφαγα και ξυλο απο την γιαγια μου για αυτο που ειχα κανει.
Μου ειχε πει οτι αυτοι ειναι οι ταξιδιωτες μου που τους περιμενω καθε χρονο και δεν μπορεις να τους πειράξεις εσυ.....Φοβερο δεσιμο ειχε με αυτα τα πουλια.

Margo είπε...

Υπέροχη ανάρτηση!!! Λατρεύω τα χελιδόνια... την Άνοιξη όταν περπατούσα στα στενά του Κορυδαλλού πάντα δυο τρία χελιδόνια μου έκαναν παρέα μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου. Μου έκανε πάντα εντύπωση πόσο εξικιωμένα είναι με τον άνθρωπο και πόσο όμορφο είναι το κελάηδισμα τους.
Καλό απόγευμα:)

IZA είπε...

ASPA είναι ένα θαύμα πως κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, μέχρι και 10.000 χλμ. και επιστρέφουν ξανά στις ίδιες φωλιές. Στο YOU TUBE θα βρεις κι άλλα σχετικά βιντεάκια για να δείξεις στις κορούλες σου.

IZA είπε...

ΕLENI έχω ακούσει κι άλλους ανθρώπους να έχουν αυτό τον ανεξήγητο φόβο για τα πτηνά. (Μήπως έχεις δει το θρίλερ του Χίτσοκ "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ";)ΧA XA! Aστειεύομαι βέβαια. Πολλά φιλιά.

IZA είπε...

Καλησπέρα SKPOUTZAKO. Καταπληκτικός μύθος, ε! Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είχαν αυτή τη φοβερή ικανότητα να φτιάχνουν παραμύθια για τα πάντα. Πράγμα που έχουμε χάσει εμείς με τον ορθολογισμό μας και την επιστημονική εξήγηση των πάντων.

IZA είπε...

CARPE DIEM έχεις δίκιο. Οι νεράιδες μου είναι μια συνεχής άνοιξη, ακόμα και μέσα στη βαρυχειμωνιά.

IZA είπε...

Είδες ΠΟΥΑΝΤΕΡΙ τι αρμονική σχέση είχαν οι παλιοί με τη φύση. Γι' αυτό και ήταν τόσο ισορροπημένοι κι όχι με τόσα ψυχολογικά πρόβλήματα όπως οι σημερινοί άνθρωποι.

eleni είπε...

ΙΖΑ,όταν το είδα είχα ήδη τη φοβία-έπαθα σοκ!

IZA είπε...

ΕLENI πώς να μην πάθεις σοκ; Εδώ, εγώ που δεν έχω φοβία, είδα την ταινία σε μικρή ηλικία κι έχει χαραχτεί στη μνήμη μου.

BIKY είπε...

Υπέροχη αναρτήση γι΄αυτά τα τόσο όμορφα πουλιά
Με τη δεξιοτεχνία φτιάχνουν τη φωλιά τους


Οι κορούλες σου είναι σκέτη γλυκά να σου ζήσουν

Poet είπε...

Θα μου επιτρέψεις λοιπόν, ΙΖΑ, να σου αφιερώσω ένα ποίημά μου που περιλαμβάνεται στη συλλογή Ένα λιβάδι μέσα στην ομίχλη που ονειρεύεται, 2002.

χελιδόνια στην Άφυτο

πώς άκουσα τον μυστικό λόγο της ουτοπίας, πώς ξαφνικά κατάλαβα ότι είμαι ευλογημένος; μα από τα χελιδόνια όταν συνθέτουν τον ουρανό στην Άφυτο, για να ταϊσουν τα μικρά τους ύστερα με τα γαλάζια ξέφτια του. τα χελιδόνια που μπαίνουν από το παράθυρό μου κι εγώ βουβαίνομαι ενώ τα μάτια μου φωτίζονται και μεγαλώνουν. φτεροκοπάνε, διαγράφουν άσπρα και μαύρα ημικύκλια και μου τα φανερώνουν όλα. όλα όσα ρωτούσα και μια ζωή δεν έμαθα.

IZA είπε...

Ευχαριστώ ΜΑΜΑ ΒΙΚΥ και για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου. Κι εσύ να είσαι καλά και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.

IZA είπε...

PPET με συγκινείς πολύ με την τόσο όμορφή σου αφιέρωση. Σ' ευχαριστώ.

IZA είπε...

MARGO ιδίως όταν γεννηθούν τα μικρά, είναι υπέροχο να σε ξυπνούν το πρωί τα φλύαρα τιτιβίσματά τους.

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Ήρθαν στη Σάμο τα χελιδόνια , τα είδα και χάρηκα, όμορφη ανάρτηση , αξιοθαύμαστα πουλάκια !!
Γλυκούλια και τα πιτσιρίκια σου !!

΄΄Ηρθαν τα χελιδόνια, ήρθε για λίγο η άνοιξη, βγήκα περιπάτους στο δάσος, αλλά σήμερα ο καιρός μας τα χάλασε πάλι !!
Ελπίζω σε μια όμορφη Κυριακή , πολλούς σαμιώτικους χαιρετισμούς

ΥΓ Μου άρεσε πολύ η Εαρινή Συμφωνία !!

IZA είπε...

ΑΘΗΝΑ ζηλεύω!! Αλλά που θα πάει. Κοντεύει το Πάσχα! Δυο βδομάδες στη Σάμο θα πάρω μια καλή τζούρα από άνοιξη και θα γεμίσουν οι μπαταρίες μου για να τη βγάλω μέχρι το καλοκαίρι στην Αθήνα. Χαιρετισμούς.

Side21 είπε...

Το πέταγμά τους ...
μαζί με την Άνοιξη ...
μας φέρνει την ελπίδα ...
για καλλίτερες μέρες ...
Την καλησπέρα μου ...

Δημιουργία είπε...

Πολυ ομορφη αναρτηση, εμαθα καποια πραγματα που δεν τα ηξερα.Τα χελιδονια -απ'ο,τι μας ελεγαν οι παλιοι- φερνουν και καλοτυχια εκει που φτιαχνουν τη φωλια τους!

IZA είπε...

Σωστά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ γι' αυτό οι παλιοί δεν πείραζαν ποτέ τις φωλιές των χελιδονιών, ενώ σήμερα οι πιο πολλοί τις καταστρέφουν γιατί τους λερώνουν τα μπαλκόνια.

IZA είπε...

SIDE21 καλησπέρα. Τα χελιδόνια είναι το σύμβολο της χαράς της ζωής, της ανεμελιάς και της ελπίδας. Καλώς να τα δεχτούμε.

Mariela είπε...

Tι καταπληκτικό το βίντεο! Εξαιρετικό! και πολύ... γλυκό!

IZA είπε...

Mariela ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την καλησπέρα μου.

olivetreegirl είπε...

Φανταστική ανάρτηση!!! Έμαθα τόσα πράγματα που δεν ήξερα! Τί υπέροχα πουλιά τα χελιδόνια, πάντα τους είχα αδυναμία!

IZA είπε...

Olive σ' ευχαριστώ. Χρόνια πολλά για την ημέρα.

zekia είπε...

αντί λοιπόν να γεμίζουν μερικοί τα μπαλκόνια τους με γυαλιστερά cd και σακούλες, καλύτερα θα ήταν να στερεώσουν ένα ξύλο σε μια γωνία ψηλά και να προσφέρουν σπίτι στα χελιδόνια και χαρά στους ίδιους.
Μια φίλη μου έχουν δύο τέτοια στο μπαλκόνι τους και τα χελιδόνια έρχονται κάθε χρόνο. Περιττό να πω το τι γέλια και χρά κάνουμε με τα νεογέννητα χελιδονάκια που χαζεύουμε στις φωλιές. Σκέτη γλύκα