15/3/09

Φερνάντο Πεσόα-Κωνσταντίνος Καβάφης

Με αφορμή την προβολή της ταινίας "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κ. Καβάφη" (την οποία είδα και απόλαυσα) ξαναδιάβασα κάποια ποιήματά τους. Μετά σκέφτηκα να ψάξω στο internet και σε βιβλία για πίνακες ζωγραφικής ,γλυπτά, σκίτσα που έχουν φιλοτεχνηθεί με θέμα αυτούς τους δύο. Είναι πραγματικά πάρα πολλά.Απολαύστε μερικά από αυτά:



















18 σχόλια:

Benikos place είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση! εξαιρετική η συλλογή από εικόνες. Καλό βράδυ!

eleni είπε...

ΙΖΑ,πραγματικά υπέροχη ανάρτηση!Την ταινία δεν την έχω δει,αλλά θυμήθηκα κάποιο άρθρο από το περιοδικό "Διαβάζω" για τους δυο ποιητές.Βίοι παράλληλοι των δυο τους με ομοιότητες και κοινά στοιχεία.
Εκείνο που με εντυπωσίασε για τον Πεσσόα-ποιήματα δεν έχω διαβάσει,μόνο μικρά αποσπάσματα-είναι οι ετερώνυμοι ποιητές που γεννά,ο τρόπος να είναι ένα πρόσωπο τόσα άλλα ξεχωριστά το καθένα.
Πολύ όμορφη η συλλογή φωτογραφιών.

Τον Καβάφη τον γνώρισα καλύτερα από τα παιδιά μου,όταν τα βοηθούσα στις αναλύσεις στο σχολείο.
Καλό βράδυ!

Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο.

roadartist είπε...

Την είδες??? Άξιζε????..
Θέλω πολύ να τη δω.. :)

IZA είπε...

Beniko αυτές οι εικόνες είναι ένα μικρό δείγμα. `Εχουν πραγματικά φιλοτεχνηθεί πολλά έργα τέχνης γι' αυτούς τους δύο.

IZA είπε...

ΕLENI πραγματικά έχουν καποια κοινα στοιχεία ο βίος και το έργο αυτών των δύο. `Εχουν όμως και αρκετές διαφορές. Ο Καβάφης το μελετούσε πολύ πριν ολοκληρώσει το ποίημά του, γι' αυτό έγραψε μόνο 154 ποίηματα. `Ηταν λάτρης της αρχαίας ιστορίας και πολλά ποιήματά του ήταν εμπνευσμένα απ' αυτή. Αντίθετα ο Πεσσόα ήταν παρορμητικός και πολυγραφότατος. `Εγραφε σε ότι χαρτάκι έπεφτε στα χέρια του. `Αφησε 27.500 χειρόγραφα.

IZA είπε...

ROADARTIST έμένα μου άρεσε πολύ η ταινία και θεωρώ ότι ήταν πολύ έξυπνη ιδέα να παρουσιαστεί ως ντοκυμαντέρ,ενώ όλα ήταν φανταστικά. Ποτέ δε συναντήθηκαν αυτοί οι δυο... Αλλά καλύτερα να μη σου πω τίποτα παραπάνω για να πας να δεις την ταινία. Καληνύχτα

olivetreegirl είπε...

Υπέροχη ανάρτηση Ίζα, μπράβο! Φανταστικές εικόνες, δείχνουν πολύ μεράκι και αγάπη γι'αυτό που κάνεις!

IZA είπε...

Eυχαριστώ ΟLIVE.`Εχεις δίκιο δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευχαριστήθηκα αυτό το ψάξιμο έργων τέχνης. Μάλιστα έφτιαξα και μια προσωπική συλλογή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανάρτησα τελικά.Καληνύχτα.

eleni είπε...

Ναι ΙΖΑ,επ΄ευκαιρία της ανάρτησής σου βρήκα τα τεύχη του περιοδικού-ήταν δύο τελικά- και διάβασα λίγο.Να σου πω η ποίηση δεν είναι το φόρτε μου-στη μικρή μου κόρη αρέσει.
Καλό βράδυ!

Anastasia's dolls είπε...

Ο Καβαφης ειναι απο του αγαπημενους μου ποιητες !Εξαιρετικες οι εικονες σου !

IZA είπε...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ο Καβάφης αγγίζει όλες τις ευαίσθητες ψυχές αυτού του κόσμου, διαχρονικά. Είναι ο ποιητής με τους πιο φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Poet είπε...

Πολύ χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Μπράβο.

IZA είπε...

Eυχαριστώ Poet. Υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα έργα τέχνης, ιδίως για τον Καβάφη από δικούς μας μεγάλους ζωγράφους και γελοιογράφους. Καληνύχτα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

YΠΕΡΟΧΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

IZA είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ SKPOUTZAKO κι εσύ να είσαι πάντα καλά. Καληνύχτα.

ChinaCatSunflower είπε...

Δεν έχω δει την ταινία, αλλά ο Καβάφης είναι ο αγαπημένος μου Ποιητής και κάποια από τα αγαπημένα μου ποιηματά του έιναι οι "φωνές" και ίσως γνωστό σε όλους "περιμένοντας του βαρβάρους". Μπράβο για αυτήν την ανάρτηση.

IZA είπε...

Ευχαριστώ Φλώρα, πέρασα από το blog σου και είδα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, οπότε θα τα λέμε συχνά.

zekia είπε...

έχουν το ανάλογο "τιούτο" και εμπνέουν σαν πρόσωπα να τους αποτυπώσεις σε χαρτί. Είναι μορφές και στο έργο τους αλλά και στο πρόσωπό τους.