Ταλαιπωρούμαι εδώ και κάτι χρόνια με το θέμα "πλυντήριο". Βάζεις υψηλή θερμοκρασία καταστρέφεις τα ρούχα και σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια. Βάζεις χαμηλή θερμοκρασία τα ρούχα (ιδίως της κόρης μου της Λυδίας που έχει μαζέψει όλη τη βρώμα του νηπιαγωγείου ) βγαίνουν χειρότερα από ό,τι πριν μπουν. Βάζεις σκόνη μένουν ασπρίλες πάνω στα μαύρα ρούχα κ.λπ., κ.λ.π......
Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω οικολογικά απορρυπαντικά. Τις συνταγές με κάποιες μικρές παραλλαγές τις βρήκα στο βιβλίο "Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά" της Κarie Siegel-Maier.
Βασικό υγρό σαπούνι για το πλυντήριο
H προσθήκη γλυκερίνης και αιθέριων ελαίων δίνει επιπλέον καθαριστική
δύναμη, ενώ είναι ιδιαίτερα απαλή στα ρούχα.
90 γρ.υγρό σαπούνι Μασσαλίας
6 κουτ. σούπας γλυκερίνη
3 φλιτζάνια σόδα πλυσίματος
3 φλιτζάνια μαγειρική σόδα
6 φλιτζάνια ζεστό νερό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree (αντιβακτηριακό-αντιμυκητικό)
10 σταγόνες πορτοκάλι ( απομακρύνει τους λεκέδες και λευκαίνει τα ρούχα)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο και ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. Χρησιμοποιήστε 1/4 έως 1/2 φλιτζανιού, ανάλογα με το μέγεθος του φορτίου ρούχων και με το πόσο λερωμένα είναι.
Για μαλακτικό χρησιμοποίω άσπρο ξύδι που αφαιρεί και τα υπολείματα σαπουνιού με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας. Σε 4 λίτρα ξύδι βάζετε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή 10 σταγόνες αιθ. έλαιο μέντας. Ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. Χρησιμοποιέιτε 1/2 -1 φλιτζάνι ανάλογα τα ρούχα.
Το βάζετε μαζί με το σαπούνι στο δοχείο που μπαίνει στον κάδο.
Για λευκαντικό προσθέστε στο σαπούνι 1/4 φλιτζανιού βόρακα, 1/4 φλιτζανιού λεμόνι ή ξύδι μαζί με 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού.
24 σχόλια:
α, τώρα το πέτυχα!
θαυμάσια λύση, άραγε να δουλέυει και με τριμμένο σαπούνι μασαλίας;
Μαγισσούλα,γεια σου. Nαι μπορείς να τρίψεις πλάκες από σαπούνι Μασσαλίας.Βάζεις 1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, το αιθέριο έλαιο που προτιμάς κι ένα φλιτζάνι τριμμένο σαπούνι.Χρησιμοποιείς 1/2 φλιτζάνι για ένα μέσο φορτίο ρούχων . το βάζεις στη θήκη που βάζεις τη σκόνη απορρυπαντικού
Με έχεις εντυπωσιάσει… ειδικά το «οικολογικό» μαλακτικό! Θέλω να το δοκιμάσω, βρήκα ιδιαίτερα πρωτότυπη τη λύση σου!
Γειά χαρά κι από μένα!
Προσπαθώ κι εγώ να “μαγειρέψω” φυσικά απορρυπαντικά και σήμερα βγήκα ν αγοράσω τα σκετικά υλικά.
Όμως έχω μερικες απορίες:
1.Τι εννοείς σόδα πλυσιματος;
Διότι πήγα στο σχετικό κατάστημα και μου είπαν ότι υπάρχουν διάφορα είδη σοδας,χωρίς να υπάρχει συγκεκριμενο που να ονομάζεται “σόδα πλυσίματος”.
Μήπως εννοείς τη σόδα που ΔΕ βάζουμε στα φαγητά και που είναι και αρκετά πιο ακριβή;(6 euro/κιλό)
Κι αν βάλω μόνο μαγειρική σόδα;;;Δε θα είναι ίδιο το αποτελεσμα;
2.Σαπούνι Μασσαλίας εννοείς αυτό που βρίσκουμε στο σούπερ μαρκετ;
Γιατί η συσκευασία γράφει “υγρό απορρυπάντικό πλυντηρίου ΜΕ σαπούνι Μασσαλίας”.
Αυτό είναι που πΡεπει να πάρω ή μήπως μπορώ να βρω κάπου αλλού αγνό σαπούνι μασσαλίας και αν ναι,πού;;;
Παρακαλώ απαντήστε μου!Θέλω να γίνω κι εγώ….μαγισσούλα μαγικών φίλτρων!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
DAFNI συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω ( έλειπα για το Πάσχα και δεν είδα το σχόλιό σου). Λοιπόν επειδή τη συνταγή τη βρήκα σε ξένο βιβλίο είχα κι εγώ κάποιες δυσκολίες στο να βρω τα υλικά. Τελικά σ' ένα κατάστημα με χημικά κοντά στην Ομόνοια βρήκα σόδα για το πλυντήριο. Είναι πιο φτηνή από τη μαγειρική και την αγοράζεις χύμα, με τοκιλό. `Οσο για το σαπούνι Μασαλίας στην αρχή έκανα λάθος κι αγόρασα από αυτό που λες. Αλλά πιο αγνό βρίσκεις μόνο σε πλάκες, το τρίβεις στον τρίφτη και το βάζεις στην κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει και να διαλυθεί μέχρι να γίνει σαν παχύρευστο τζελ. Ελπίζω να σε κατατόπισα λίγο και ότι άλλο χρειαστείς στη διάθεσή σου.
ΙΖΑ,
ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
Μόνο που επειδή είμαι αρκετά ανυπόμονη,δε σταμάτησα να ψάχνω μέχρι να μου απαντήσεις.
Ρώτησα,έψαξα και σήμερα έβαλα της 5η μπουγάδα με το σπιτικό απορρυπαντικό μου και είμαι πολύ υπερήφανη γι αυτό!!!
Ναι ,στην οδό Σωκράτους 30,στον Ρουμπουλάκη μπορείς να βρεις ένα σωρό...."μαγικά φίλτρα".Δεν ξέρω αν αυτό το κατάστημα της Ομόνοιας εννοείς.
Όσο για το σαπούνι Μασσαλίας,το πιο αγνό και σε υγρή μορφή,το βρήκα στην Πανεπιστημίου,στο κατάστημα με τα οικολογικά προϊόντα.
Θα δοκιμάσω όμως κι αυτό που μου έγραψες.
Στη σημερινή μπουγάδα,επειδή το λευκό ξύδι μου είχε τελειώσει,έβαλα κανονικό απλό ξύδι,το αραίωσα με νερό κι έβαλα και τη μοσχομυριστή λεβάντα και μια χαρά μαλακτικό έφτιαξα!
Μ αρέσουν αυτοί οι πειραματισμοί!
Μόνο που θέλει πάντα προσοχή γιατί η χημεία δεν είναι παίξε -γέλασε.
Α!Και κάτι ακόμα:έβαλα τα υλικά που αναφέρεις στη συνταγή του υγρού απορρυπαντικού,με τη σειρά που αναφέρεις και τα ανακάτεψα στο τέλος,με αποτέλεσμα μέρος της σόδας να πετρώσει.Μήπως έπρεπε να τα βάλω με άλλη σειρά;
Μήπως έπρεπε να τα ανακατεύω κάθε φορά που πρόσθετα κι ένα ακόμη συστατικό;;;
Για να καταλάβεις,αναγκάστηκα να το σουρώσω το μείγμα(αφού προσπάθησα να θριμματίσω τα κομμάτια αυτά μ ένα πηρούνι)
Αυτά!
Ελπίζω να μη σε κούρασα.
Είμαι κι εγώ πρόθυμη για ανταλλαγή απόψεων και σαπουνοεμπειριών!
Γειά και χαρά!
Dafni ανησυχούσα μήπως δεν δεις την απάντησή μου.Δεν ξέρω ποιο είναι το Blog σου. Λοιπόν , εκτός από το Ρουμπουλάκη υπάρχει κι ο Μανής στη Γερανίου 13. `Οσο για τη σόδα, ναι έχει την ιδιότητα να κατακάθεται. Εγώ κάνω το εξής: Βάζω το σκεύασμα σε διαφανές πλαστικό μπουκάλι για να φαίνεται και κάθε φορά, πριν να βάλω πλυντήριο το κουνάω δυνατά μέχρι να λιώσει. Για τα άλατα μπορείς να βάλεις στη θήκη του πλυντηρίου 2 κουταλιές σόδα και 2 κουταλιές βόρακα. Τα ξαναλέμε.
Ευχαριστώ πολύ!
:-)
Υ.Γ. Δεν έχω φτιάξει δικό μου blog.
Όμως μπαίνω τακτικά στο δικό σου!
Γεια και χαρά!
Σήμερα ξαναέφτιαξα το υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου και μάλιστα με επιτυχία!
Φρόντισα να αναμείξω αλλιώς τα συστατικά και το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά,χωρίς να πετρώσει κανένα συστατικό.
Μάλιστα,απ ότι βλέπω στο μπουκάλι,το μείγμα είναι πολύ περισσότερο ομοιογενές,σε σχέση με την προηγούμενη φορά και μοιάζει να μη θέλει ιδιαίτερο κούνημα ,πριν τη χρήση,καθώς δεν υπάρχει και τόσο πολύ κατακάθι.
Σου γράφω τη σειρά της ανάμειξης μήπως σε βοηθήσει κι εσένα:
1.Νερό
2.Σόδα πλυσίματος
3.Σόδα μαγειρική
4.Πορτοκάλι
5.Σαπούνι Μασσαλίας
6.Γλυκερίνη
7.Αιθέρια έλαια
Αυτά!
Καλό απόγευμα!
DAFNI μου, καλησπέρα. Σου ζητώ συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Αυτές οι μέρες ήταν πολύ φορτωμένες. Αφού να φανταστείς ούτε σαπούνι για το πλυντήριο δεν πρόλαβα να φτιάξω και πήρα έτοιμο από τη μάνα μου. (Ξέρω, κακά πισωγυρίσματα, μα τι να κάνω). Ευχαριστώ πάντως για τη συνταγή, μόλις μπορέσω θα την κάνω οπωσδήποτε. Καληνύχτα.
Ψάχνοντας να φτιάξω οικολογικά απορρυπαντικά έπεσα εδώ :-).
Δεν ξέρω αν θα το δει κανείς,αλλά είπα να ρωτήσω...
Δεν το πετυχαίνω,βάζω τα υλικά που λέτε και είτε μου βγαίνει με κομματάκια,είτε δεν είναι ομοιογενές,αλλά κάθεται το νερό και απο πάνω είναι το σαπούνι με όλα τα υλικά.Μήηηηπως κάποιος μπορεί να πει βήμα βήμα τη διαδικασία?
Το σαπούνι το λιώνουμε σε νερό,το αφήνουμε να κρυώσει μετά?
Γενικά σ εμένα δεν τα πάει καλά η μαγειρική σόδα με το ξύδι...
Τι κάνω λάθος?
Δεν θέλω να χρησιμοποιώ πια του εμπορίου τα προιόντα!
Φίλη Ανώνυμη εγώ έχω καταργήσει δώ κι ένα χρόνο τ' απορρυπαντικά του εμπορίου και χρησιμοποιώ το δικό μου. Σου στέλνω την πιο εξελιγμένη συνταγή την οποία έχω αναρτήσει το Μάρτιο (Με θέμα Εργασίες του Σαββατοκύριακου). Να χρησιμοποιήσεις για βάση καλής ποιότητας πράσινο σαπούνι. Απάντησέ μου αν τα κατάφερες. Με τις ευχές μου ν' απαλλαγείς κι εσύ από τα χημικά που μας πλασάρουν.
OΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ (ΤΖΕΛ) ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ
Υλικά: 1000 ml νιφάδες σαπουνιού ελαιολάδου ( τρίβω πλάκες πράσινο σαπούνι)
2 κουταλιές της σούπας βόρακα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
1 λίτρο νερό
250 ml λευκό ξίδι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις νιφάδες σαπουνιού ρίχνουμε λίγο-λίγο τα 800 ml νερού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το σαπούνι και να γίνει ένα παχύρευστο ζελέ.Αφήνουμε για μια μέρα. Στα υπόλοιπα 200ml νερού προσθέτουμε το βόρακα , το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξίδι και το ρίχνουμε στο σαπούνι. Το βάζουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά κι ανα κατεύουμε μέχρι να διαλυθεί πάλι το σαπούνι. Το βάζουμε σ'ένα μπουκάλι ( από παλιό απορρυπαντικό) , ρίχνουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας( ή όποιο άλλο θέλουμε) κι έτοιμο. Κάθε φορά πριν τη χρήση το ανακινούμε δυνατά, γιατί έχει την τάση να διαχωρίζεται.
Σ ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση!!
Απο τις δοκιμές μου τελείωσαν τα "πυρομαχικά",έτσι πρέπει να παω στην Αθήνα να εξοπλιστώ πάλι απο την αρχή για να το δοκιμάσω ακριβώς όπως μου το λες.
Επομένως το οτι δεν είναι ομοιογενές,αλλά διαχωρίζεται και πρέπει συνεχώς να το ανακουνώ είναι φυσιολογικό?Και επίσης μου είναι μικρά μικρά κομματάκια...
Θέλω να το χρησιμοποιώ για ολες τις χρήσεις,πάτωμα,ρούχα,πιάτα...
Σου βγάζει όσο καιρό σου βγάζουν και του εμπορίου η ζητάω πολλά?:-)
Και πάλι ευχαριστώ
Θάλεια
Κορίτσια γειά!
Εγώ εδώ και κάτι μήνες έχω καταργήσει σαμπουάν και αφρόλουτρο του εμπορίου και φτιάχνω το δικό μου!
Σούπερ το μαλλί,μια χαρά και το δέρμα και η συνταγή πανεύκολη!!!
Αν ενδιαφέρεστε σας τη στέλνω.
Καλή επιτυχία στα απορρυπαντικά σας!
Infad ευχαριστούμε που μπήκες στην παρέα μας. Και βέβαια ενδιαφερόμαστε. Θα θέλαμε πολύ να μας τη στείλεις. Μόνο στερεό σαπούνι φτιάχνω, δεν έχω καταφέρει να φτιάξω υγρό, οπότε η βοήθειά σου πολύτιμη.
Ανώνυμη, τη συνταγή που σου έδωσα τη χρησιμοποιώ μόνο για το πλυντήριο ρούχων. Για καθαριστικό γενικής χρήσης κι απολυμαντικό έχω την παρακάτω συνταγή :
2 κουταλιές της σούπας βορικό όξύ( το βρίσκεις και στο φαρμακείο)
1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού
2 φλιτζ. ζεστό νερό
20 σταγόνες αιθ. έλαιο tea-tree
Βάζουμε τα υλικά σε μπουκάλι με ψεκαστήρα. Κλείνουμε κι ανακατεύουμε.
Για τα πιάτα δεν έχω βρει κάτι ικανοποιητικό ακόμα.
Γεια και πάλι!
Για να μη γράφω πολλά και σας ζαλίζω,αντιγράφω εδώ τα σχετικά links για σαμπουάν.
Εγώ φτιάχνω το πιο απλό που θα δείτε,αυτό με νερό,πράσινο σαπούνι,γλυκερίνη,ελαιόλαδο,αιθέριο έλαιο.Μόνο που θέλει να βρείτε πιο σωστά την αναλογία γιατί πήζει και γίνεται σαν πάστα και όχι ρευστό.Εγώ προσθέτω λίγο ακόμη νερό,αλλά με το μάτι οπότε δεν είμαι σίγουρη για την ακριβή αναλογία
http://chemistry.about.com/b/2009/01/10/homemade-shampoo-easy-recipe.htm
http://www.craftbits.com/project/home-made-herbal-shampoo
http://hair.lovetoknow.com/How_to_Make_Shampoo
Διάφορες συνταγούλες λοιπόν,που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σας!(το ίδιο χρησιμοποιώ και για αφρόλουτρο)
Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Δεν κάνει τόσο αφρό όσο αυτά του εμπορίου,αλλά μην αποθαρρύνεστε!
Τελευταία πειραματίστηκα και αντί για νερό έβαλα ροδόνερο και μοσχοβολούσε.Έμαθα όμως ότι το ροδόνερο χάνει τα ευεργετικά συστατικά του αν το ζεστάνεις.
Την επόμενη φορά λέω να δοκιμάσω και να βάλω λίγο στο τέλος για το άρωμά του.
Iza μου η dafni είμαι με άλλο όνομα αυτή τη φορά,δηλαδή infad!
Αλλά σ ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Κοριτσια (και αγορια) που σας αρεσει η χημεια των απορρυπαντικων, δε θελω να σας τρομαξω, αλλα ελπιζω να μη σας εχει διαφυγει οτι ο ΒΟΡΑΚΑΣ και το βορικο οξυ ειναι ΤΟΞΙΚΑ!
Να τι γραφει η wikipedia:
Toxicity
Borax, sodium tetraborate decahydrate, is not acutely toxic.[12] Its LD50 (median lethal dose) score is tested at 2.66 g/kg in rats:[13] a significant dose of the chemical is needed to cause severe symptoms or death. The lethal dose is not necessarily the same for humans. Simple exposure can cause respiratory and skin irritation; ingestion may cause gastrointestinal distress including nausea, persistent vomiting, abdominal pain, and diarrhea. Effects on the vascular system and brain include headaches and lethargy, but are less frequent. "In severe poisonings, a beefy red skin rash affecting palms, soles, buttocks and scrotum has been described. With severe poisoning, erythematous and exfoliative rash, unconsciousness, respiratory depression, and renal failure." [14]
A reassessment of boric acid/borax by the United States Environmental Protection Agency Office of Pesticide Programs found potential developmental toxicity (especially effects on the testes).[15] Boric acid solutions used as an eye wash or on abraded skin are known to be particularly toxic to infants, especially after repeated use, because of the slow elimination rate.[16]
At a recent European Diagnostics Manufacturing Association (EDMA) meeting, several new additions to the Substance of Very High Concern (SVHC) candidate list in relation to the Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals Regulations 2007 (REACH) were discussed. The registration and review completed as part of REACH has changed the classification of Sodium Tetraborate CAS 1303-96-4 to: Highly Toxic [17]
Υψηλα τοξικος ο Βορακας, λοιπον και προτεινεται και σαν ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ! Καποια προσοχη λοιπον απαιτειται για ολα αυτα τα μαγικα φιλτρα... Εξαλλου δεν ειναι κατα τυχη που ολα τα απορρυπαντικα εχουν απο πισω στη συσκευασια τους ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΥΡΟ Χ σε κοκκινο φοντο και λενε ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟ!
Εγω, λογω αλλεργιας στα καταλοιπα των απορρυπαντικων στα ρουχα μου, εψαξα πολυ για να βρω μια λυση να πλενω με καθολου ή με λιγοτερο απορρυπαντικό. Το μονο που βρηκα και λειτουργει ειναι μια συγκεκριμενη μπαλλα πλυσιματος που βαζω στο πλυντηριο με την πλυση. Ετσι τουλαχιστον ξερω οτι αποφευγω τα καταλοιπα των απορρυπαντικων, ασε που κανω και καποια αλφα οικονομια στα εξοδα για πλυσιμο...
Καλες σας πλυσεις και να προσεχετε!
Αννα
Πηρα τηλεφωνο στην σωκρατους για την πλυστικη σοδα και μου ειπε 22 ευρω το κιλο!!!!! και ξαναρωτησα παλι για επιβεβαιωση λεγοντας οτι οι τιμες παιζουν γυρω στα 2 ευρω και μου ειπε θα σου εδωσαν σοδα μαγειρικη, η πλυστικη ειναι ακριβη και κανει 22 ευρω χχαχαχαχαχαχα
Hello. And Bye Marry. IT was nice to see you at this sweet suger house.
θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στην παράλληλη χρήση ξυδιού και σόδας!
σαν μείγμα είναι ιδανικό για να ξεβουλώνουμε αποχετεύσεις μιας και γίνεται οξύ, το χρησιμοποιώ και στην λεκάνη της τουαλέτας. Αν τα χρησιμοποιήσετε όμως μαζί στην πλύση του πλυντηρίου τα ρουχαλάκια σιγά-σιγά θα γίνουν see-throught.Το ξύδι είναι προτιμότερο να μπαίνει στη θήκη του μαλακτικού.
πολύ καλή δουλειά!
Γιολένα, εδώ και δυο χρόνια χρησιμοποιώ με μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώ τη συνταγή που δίνω σ' ένα σχόλιο πιο πάνω (μαζί με μαλακτικό ξύδι κι αιθέριο) και τα ρούχα μου δεν έχουν πάθει τίποτα.
Οι εν λόγω ενημερωτική ιστοσελίδα! Μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ για μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε το site σας. Είναι πραγματικά μια απόλαυση κατανόηση ενός δικτυακού τόπου, όπως αυτή που γεμίζουν με ωραία στοιχεία. Ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου